Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко: Україна має очиститися від комуністичних символів вбивства

Неділя, 17 травня 2009, 13:44

Президент Віктор Ющенко закликає повністю демонтувати символи комуністичного режиму у країні.

Про це він сказав, виступаючи під час мітингу, присвяченому пам'яті жертв політичних репресій, який відбувся в Биковнянському лісі під Києвом.

"Україна має остаточно очиститися від символів режиму, який знищив мільйони безвинних людей. Це не частина нашої історії, як дехто цинічно хоче сказати. Це частина комуністичної системи. Це символи вбивства, збереження яких є блюзнірством перед усіма полеглими", - переконаний він.

"Впродовж 2007-2008 років в Україні демонтовано понад 400 пам'ятників діячам комуністичного режиму, організаторам голодомору, політичних репресій 1937-1941 років. Перейменовано понад 3 тисячі топографічних назв, які носили їхні імена", - сказав Ющенко.

Водночас президент зазначив, що "до завершення цієї роботи ще дуже далеко".

Також він наголосив на необхідності вирішення питання про "гідний соціальних захист колишніх політичних в’язнів та репресованих".

"У парламенті досі не розглянуті внесені мною законопроекти про правовий статус борців за незалежність України. Мене дуже часто обурює байдужість і відчуженість, яку демонструють деякі наші політики і посадовці", - зазначив Ющенко.

"Вони бояться цієї теми. Вони хотіли б володарювати в Україні без української культури, без української мови, без українців. Їхня мрія – це губернія, де вони були б безроздільними господарями. Як наслідок, ми є свідками спроб реваншу", - сказав він.

"Ті, хто заперечує голодомор чи політичні репресії, ті, хто виправдовує Сталіна, ті, хто піднімають руку на наші святині і наших людей, глибоко переконаний, вони приречені. Вони свідомо стають на бік однієї з найчорніших сил, яку знала історія. Їхні чорні надії є безсильними", - заявив президент.

У своєму виступі Ющенко подякував СБУ "за роботу, завдяки якій в останній час вдалося встановити прізвища 14191 особи, похованих в Биківні".

Він зазначив, що "розсекречені і опубліковані документи про депортацію кримських татар у 1944 році". "У понеділок кримськотатарським лідерам будуть передані матеріали стосовно репресій у 20-30-х роках", - сказав голова держави.

Також він висловив вдячність Інституту Національної пам'яті та іншим організаціям.

"Відновлення правди про політичні репресії і гідне вшанування їхніх жертв – це не просто символ. Це ознака, що наша душа жива, що наше життя незнищенне, що наш народ переміг і зло і смерть", - вважає він.

Ющенко зазначив, що "українська нація стала заручником двох тоталітарних режимів – комуністичного і фашистського". "Биківня, як і Бабин Яр, як Освенцім, як Соловки, як Бухенвальд, як Катинь – це страшні символи мучеництва і страшних жертв тоталітарних терорів".

"На руїнах радянської імперії постала Україна. Це спільна і велика перемога всього українського народу. Це перемога нашого покоління, перемога тих, хто боровся за свободу Батьківщини, перемога тих, хто пав жертвою терору та репресій. Ми перемогли, і наша перемога вічна", - підкреслив Ющенко.

Разом із президентом у заходах взяли участь секретар РНБО Раїса Богатирьова, віце-премєр Іван Васюник, голова Київської ОДА Віра Ульянченко, мер Києва Леонід Черновецький, народні депутати та інші громадські діячі.

Ющенко поклав квіти до монумента Політв'язня при в'їзді до заповідника та Пам'ятного Хреста. Глава держави також взяв участь у скорботній ході до Пам'ятного Хреста та виступив із промовою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
08:06
На Дніпропетровщині через ракетний удар пошкоджено два енергооб’єкти та виникли перебої з водою 
07:50
За добу відбулося 94 бойових зіткнення: найактивніший ворог на Авдіївському напрямку 
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
Усі новини...