Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Звільнення Балоги підвищує шанси Яценюка?

Понеділок, 18 травня 2009, 12:48

У зв'язку зі звільненням Віктора Балоги з посади глави секретаріату президента збільшуються шанси на те, що глава держави поставить на Арсенія Яценюка як на свого спадкоємця.

Такий прогноз зробило джерело газети "Сегодня" у секретаріаті президента.

"Балога був останнім, хто ще реально, а не на словах, намагався побудувати якісь схеми перемоги Ющенка на виборах. Після його відставки президента буде набагато легше вмовити на те, щоб він не випробував долю і підтримав Яценюка", - сказало джерело.

На думку радника Балоги, політолога Вадима Карасьова, "Віктор Іванович у випадку своєї відставки залишиться в команді президента – швидше за все, він очолить один із передвиборних штабів Ющенка, що будуть працювати паралельно".

При цьому, як пише видання, після звільнення Балоги "президент фактично втрачає всі надії на другий термін", тому що новий керівник СП, швидше за все, буде зайнятий уже не стільки організацією передвиборної кампанії Віктора Ющенка, скільки домовленостями з усіма ключовими політичними гравцями "про гарантії спокійної пенсії для нинішнього президента і дохідних місць для себе і своїх людей".

"Якщо Балога піде, СП перетвориться в евакуаційну команду", - вважає політолог Володимир Фесенко.

"Недарма на його місце зараз пророчать Віру Ульянченко, яка умудряється зберігати гарні відносини одночасно з Рінатом Ахметовим із Партії Регіонів і з Гайдуком і Губським із БЮТ. У випадку її приходу Банкова зробить спробу піти на мирову і з (лідером Партії регіонів Віктором) Януковичем, і з (лідером БЮТ Юлією) Тимошенко. Останній навіть можуть запропонувати союз", - каже він.

У політиці секретаріату президента зі звільненням Балоги зміниться багато, зазначає газета.

"Ющенко вже робить перші кроки в націоналістичну й антикомуністичну нішу, яку він хоче зайняти на виборах", - сказало джерело на Банковій.

"Балога був супротивником цього, намагаючись тягнути президента в центр, а тепер стримувати його буде нікому", - додав співрозмовник видання.

Видання зазначає, що уходу Балоги хоче губернатор Київської області і новий керівник "Нашої України" Віра Ульянченко, яку "називають кандидатом №1 на місце, яке звільняє Балога" (кандидат №2 – заступник Балоги Роман Безсмертний).

Заява про відставку глави СП стала кроком до знаходження спільної мови між президентом і НСНУ, зазначає видання в контексті суботнього з'їзду партії.

Однак політолог Володимир Фесенко сумнівається, що Ульянченко вдасться примиритися з В'ячеславом Кириленком і молодими депутатами, які є його креатурою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування