Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На Фірташа тиснуть – він попросив захисту в ЄС

Понеділок, 18 травня 2009, 14:18

Підприємець Дмитро Фірташ попросив європейську владу захистити його український бізнес.

OstChem Holding, яка входить у Group DF Фірташа, у п'ятницю звернулася до канцлерів Австрії та Німеччини (у цих країнах зареєстровані активи OstChem) Вернера Файманна й Ангели Меркель із проханням на міжурядовому рівні вплинути на дії української влади щодо активів компанії.

Про це повідомив газеті "Комерсант-Україна" прес-секретар OstChem Holding Олексій Федоров.

За його словами, йдеться про протизаконний, економічно невмотивований тиск з боку НАК "Нафтогаз України", яка напередодні відключила від газопостачання три підприємства OstChem.

"Усупереч чинним із "Газпром збут Україна" угодам на постачання газу, а також незважаючи на проведену передоплату за травневі постачання газу, у четвер вранці "Нафтогаз" незаконно припинив подачу газу на українські підприємства OstChem – "Кримський титан" і "Кримський содовий завод", - заявив Федоров.

У НАК "Нафтогаз Україна" офіційно ситуацію не коментують. Але, за словами джерела видання в компанії, підставою для припинення газопостачання підприємств стала несплата постачань природного газу в березні-квітні поточного року.

Утім, у OstChem стверджують, що в березні-квітні не купували газ у НАК, а газопостачання здійснювали за рахунок підйому газу, що належить підприємствам компанії, із Глебовского підземного сховища газу.

"Тому підстав для оплати немає, - кажуть у OstChem. - Ми розглядаємо дії "Нафтогазу" як такі, що не мають економічних і правових підстав".

У Кабміні від коментарів відмовилися. Але радник прем'єр-міністра, член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима підтвердив, що уряд чинить політичний тиск на Фірташа.

"Ми цього не заперечуємо. Це відповідь на те, що пан Фірташ не хоче працювати за встановленими в Україні правилами й сам тисне на уряд і "Нафтогаз", - заявив Гудима.

"Зокрема, він ініціював виступи співробітників облгазів під стінами Кабміну. А лояльні йому депутати спробували зірвати засідання суду, який розглядає питання ліквідації "УкрГаз-Енерго". Ми маємо намір повідомити про це уряду Німеччини й Австрії, якщо вони до нас звернуться", - додав депутат.

Юристи в коментарях газеті зазначають, що між Україною і Німеччиною укладено "Угоду про захист інвестицій", за якою німецького інвестора OstChem має захищати український уряд. Якщо він цього не робить, Німеччина може розірвати угоду, а це може призвести до проблем із запланованим підписанням угоди "Про створення зони вільної торгівлі" з Євросоюзом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування