Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На Банковій кажуть, що обхідна труба Газпрому - суцільна політика

Понеділок, 18 травня 2009, 21:05

Підписання між російським "Газпромом" та італійської Eni меморандуму про збільшення потужностей "Південного потоку" з 31 до 63 млрд. кубометрів газу в рік є політичним, а не економічним рішенням.

Про це заявив уповноважений президента з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Назвати цей крок дружнім по відношенню до України я не можу і вважаю, що у прийнятті цього рішення, у першу чергу, є політичне підґрунтя, оскільки розширення потужностей української газотранспортної системи більш вигідно з економічної точки зору і, за попередніми оцінками, обійдеться в два рази дешевше", - сказав він.

Уповноважений президента також підкреслив, що підписання такого меморандуму є суверенним правом Росії та Італії.

"Підписання такого меморандуму є суверенним правом російської та італійської сторін і мова в ньому йде про ті додаткові обсяги газу, які в найближчі 5-10 років будуть затребувані в Європі", - додав він.

У той же час Соколовський зазначив, що підписані між "Газпромом" і Eni документи не ставлять під загрозу реалізацію меморандуму між Україною та ЄС про модернізацію української ГТС, оскільки брюссельська декларація у першу чергу розрахована на вдосконалення існуючої системи газопроводів країни.

Як відомо, "Газпром" 15 травня підписав угоди з енергетичними компаніями Італії, Болгарії, Греції та Сербії по будівництву газопроводу "Південний потік".

Потужність газопроводу довжиною 900 км становитиме 63 млрд. кубометрів газу на рік, а не 31 млрд. кубометрів, як передбачалося раніше.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування