Ющенко: Україна живе в "утопічному сценарії"

Вівторок, 19 травня 2009, 13:11

Україна живе в "утопічному сценарії макроекономічного розвитку" і не має сценарію, на який слід спиратися для подолання негативних економічних тенденцій.

Про це заявив президент Віктор Ющенко в інтерв’ю газеті "Дело", відповідаючи на запитання про те, як він оцінює роботу уряду в контексті антикризової програми.

"Відповідь на те, як уряд дає раду економічним негативним тенденціям, лежить у площині макроекономічного сценарію. Наразі ми не маємо того сценарію, на якому слід базуватися", - сказав Ющенко.

"По-перше, чи не є парадоксальним те, що Україна живе в утопічному сценарії макроекономічного розвитку, коли номінально уряд планує 0,4% росту ВВП, а інфляція передбачена на рівні 9,5%? Адже ми живемо зараз в іншому світі, з іншими викликами та загрозами", - зазначив президент.

"По-друге, чи не є парадоксальним, коли українська промисловість за квартал впала на 32%, будівництво – на 57% тощо, уряд декларує виконання бюджету майже на 100%?", - додав він.

"Тобто, з одного боку, ми маємо серйозні тенденції до падіння, а з другого – бюджет, розрахований на базі 2008 року, і він виконується. Це означає, що ми є свідками або віртуальної моделі, або свідомо непродуманих кроків", - наголосив Ющенко.

На зауваження про те, що Міжнародний валютний фонд дає Україні гроші, не переймаючись виконанням бюджету, Ющенко зазначив, зокрема, що виконання держбюджету відбувається за рахунок Національного банку.

"Коррахунок уряду майже порожній. Якщо раніше на рахунку було 17 мільярдів гривень, то зараз лише 2. Тож виконання бюджету відбувається за рахунок Нацбанку, який за чотири місяці виконав річну норму стосунків із бюджетом, що може призвести до неконтрольованої інфляції", - сказав президент.

"Крім того, авансові платежі в бюджет постійно зростають і вже склали 12 мільярдів гривень. Розмір некомпенсованого ПДВ досяг найбільшої позначки за всю історію України – 13,5 мільярда гривень. З них четверта частина – прострочений ПДВ. Приблизно таку ж суму склали позички уряду з економіки. Отже, в цілому близько 25 мільярдів гривень обігових коштів в умовах кризи економіка заплатила бюджету", - додав він.

На запитання, чи відомо йому, які зміни до бюджету готує уряд і чи готує він їх взагалі, президент зазначив: "У Меморандумі з МВФ сказано, що у травні в разі потреби має бути переглянуто держбюджет".

"Я переконаний: уряд не має наміру сформувати реальний бюджет. Бюджет – сліпий, неефективний, нереалістичний, а відтак не може бути основним документом у боротьбі з кризою. Прикро, що політична доцільність бере гору. Це перешкоджає веденню професійної розмови", - сказав Ющенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування