У Лукашенка вирішують, хто їм дорожчий: Європа або Росія

Вівторок, 19 травня 2009, 14:32

Білоруські парламентарії поки не виробили єдиної позиції щодо визнання незалежності Південної Осетії й Абхазії, вважаючи необхідним вивчити можливі наслідки прийняття такого рішення.

Про це заявив голова комісії з національної безпеки Палати представників Національних зборів Білорусії Віктор Гумінський.

"Серед депутатів, а це питання нещодавно розглядалося, немає однозначної позиції. І говорити про те, що ми нібито навмисно затягуємо, не виконуємо чогось, було б неправильним", - зазначив він.

На думку Гумінського, "не можна підходити однобоко, спрощено до рішення питання про визнання Білорусією незалежності Південної Осетії й Абхазії".

"Це нерядове питання, за яким підуть наслідки. Тому сьогодні ми маємо порушувати питання, наскільки одна сторона - Білорусія - готова до тих можливих наслідків, які наступлять. А інша сторона, я маю на увазі Росію, готова компенсувати те, що може наступити для нашої країни", - сказав глава парламентської комісії.

"Заяви можуть бути різні. Але потрібно бути реалістами на цій землі й у цій обстановці. Тому в міру готовності, але в комплексі, я думаю, що це питання буде вирішено, - заявив Гумінський.

У свою чергу, глава комісії з міжнародних справ і зв'язків з СНД нижньої палати білоруського парламенту Сергій Маскевич заявив, що рівень готовності розгляду питання високий, оброблено багато документів.

Торкаючись можливості його розгляду парламентом на весняній сесії, що завершиться наприкінці червня, Маскевич зазначив: "Можливість така реально існує". "Це має бути дуже важливе політичне рішення", - додав депутат.

Напередодні голова Держдуми Росії Борис Гризлов висловив думку, що Білорусія затягує раніше обговорені терміни, у які парламент республіки планував розглянути питання про визнання незалежності Абхазії.

Як відомо Південна Осетія й Абхазія в односторонньому порядку оголосили про свою незалежність після російсько-грузинської війни в серпні 2008 року. Їхню незалежність визнали Росія і Нікарагуа.

Росія також лобіює визнання незалежності цих самопроголошених держав парламентом Бєларусі.

У свою чергу в Європі заявили, що визнання Білорусією Південної Осетії й Абхазії охолодить відносини Брюсселя з Мінськом.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування