ТИМОШЕНКО ЗВИНУВАТИЛА ЄХАНУРОВА В КОРУПЦІЇ І ЗНАЙШЛА ПІДТВЕРДЖЕННЯ

Середа, 20 травня 2009, 11:05

Прем'єр Юлія Тимошенко заявляє про масштабні зловживання у міністерстві оборони при здійснені закупівлі продуктів харчування і відчуженні землі.

Як повідомила Тимошенко на початку засідання уряду, КРУ завершило перевірку Міноборони за 2008 рік.

"Ті результати, які я побачила, глибоко мене шокували. Комерційні компанії постачали продукти харчування в два рази дорожче ринкової вартості", - обурилася Тимошенко.

Зокрема, за її словами, "ковбаса найнижчої якості закуповувалася по 68,4 гривні за кілограм в той час, коли ковбаса найкращої якості коштувала в магазині 36 гривень".

"М’ясо птиці оптом можна було брати по 17 гривень, а брали його по 30 гривень. Такі речі ніколи мною не будуть замовчуватись", - сказала Тимошенко.

Прем’єр повідомила, що до неї звернувся солдат строкової служби і розповів про те, яка відбувається боротьба за право здійснювати постачання в армію.

"Солдат мені пише, що під час приготування їжі один з керівників передав йому пляшку з невідомою рідиною і наказав влити в котел і таким чином дискредитувати компанію, яка постачає продукти харчування. За це йому було обіцяно 100 доларів авансу, а потім ще 300-400 доларів. Але ця молода людина, на відміну від злочинців у погонах, не стала ризикувати життям солдат. Він пішов до командира частини і про все розповів", - розповіла Тимошенко.

За її словами, комерційні структури "просто б'ються за право постачати продукти харчування до армії".

Прем'єр додала, що аналогічною є ситуація з постачанням паливно-мастильних матеріалів.

"Ціна оптової закупки міністерством оборони 76 бензину в березні 2008 року складала 6 гривень 30 копійок за літр, коли в роздріб його можна було купити по 4 гривні 85 копійок. Бензин А-95 куплявся оптом по 7,05 гривень, коли оптом його можна було купити значно дешевше".

За словами Тимошенко, різниця між ринковою та закупочною ціною могла складати 50%.

Прем’єр додала, що після перевірки за підписом міністра Єханурова "по всій країні були розіслані листи до органів місцевого самоврядування про зміну цільового призначення земель міністерства оборони на суму 1 млрд. гривень".

"Це все задокументовані факти по міністерству оборони", - заявила Тимошенко.

Вона повідомила, що передасть ці матеріали до профільного комітету ВР і до Генпрокуратури.

"Я особисто контролюватиму, щоб винні понесли найрадикальніше покарання. Моральність і духовність, яку обіцяли члени помаранчевої команди принижена, спаплюжена і дискредитована. І, на жаль, все це відбувається під найвищим прикриттям", - зазначила Тимошенко.

"Якщо хтось вважає, що прихід на найвищі посади – це можливість перейняти корупційну естафету і доїти державу – то я не відношусь до цих людей. Кожен крок мною буде контролюватися і жорстко каратися", - додала вона.

Тимошенко повідомила, що "КРУ перевірятиме кожне міністерство і кожного чиновника по 2008 року, і висновки будуть робитися чітко і жорстко".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування