Секретаріат президента і людей Балоги чекають чистки?

Середа, 20 травня 2009, 11:51

Скандальне звільнення Віктора Балоги з посади глави секретаріату президента спричинить собою кадрові чистки серед чиновників, вважають експерти.

Як пише "Дело", першим втратити посади в секретаріаті може заступник глави СП, уповноважений президента з питань контролю над діяльністю СБУ Ігор Пукшин.

Він був правою рукою Балоги, контролював силовиків і відповідав за юридичний супровід діяльності президента. Залишати Пукшина на посаді після того, як колишній його шеф голосно грюкнув дверима, було б украй нерозумно з боку президента, запевняє директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Кость Бондаренко.

"У силу цього Ігор Пукшин – перший претендент на виліт", - сказав політолог.

Під сумнівом подальше перебування на посаді й заступника глави секретаріату Ігоря Попова, кий раніше очолював Комітет виборців України. Сам Попов, щоправда, заявив газеті, що у відставку не збирається: "Я збираюся продовжувати працювати. І оскільки є держслужбовцем, не можу коментувати те, що відбувається".

За словами заступника секретаря РНБО Степана Гавриша, Балога розставляв своїх людей у середній ланці канцелярії. Так, член президії "Єдиного Центру" Світлана Рева очолює службу організаційного забезпечення секретаріату. Лідія Порєчкіна і Володимир Бондар, які взодять у президію "ЄЦ", є помічниками президента.

Політолог Михайло Погребінський вважає, що президент навряд чи буде звільняти таких співробітників, оскільки тоді доведеться вибудовувати роботу секретаріату заново.

Не виключено, що слідом за Балогою й Раїса Богатирьова захоче піти з посади секретаря Ради національної безпеки й оборони. "Раїса Василівна (Богатирьова) зараз сильно засмучена", - повідомило джерело видання в секретаріаті президента.

Гавриш вважає, що Ющенко спробує за будь-яку ціну утримати Богатирьову. "Її робота з президентом зберігає для нього відносини з Партією регіонів. Вона досить близька людина до Ріната Ахметова й до політкерівництва партії, що немало важливо для консолідації політичних сил навколо проектів президента", - каже Гавриш.

Крім того, на думку керівника соціологічної служби "Український барометр" Віктора Небоженка, "приречений" керівник Держслужби охорони Валерій Гелетей. "Якщо ганяються за заступником голови СБУ Дурдинцем, то Гелетей міг сам зрозуміти свою долю", - пояснив аналітик. Сам Гелетей відмовився від коментарів.

Чистки можуть пройти і на місцях. У першу чергу, свою посаду може втратити губернатор Херсонської області Борис Силенков, який перейшов торік із "Нашої України" в "Єдиний Центр".

Можлива ротація й у Тернопільській області – її губернатору Юрію Чижмарю можуть не пробачити близькість до Балоги й високий результат ЄЦ на останніх виборах в облраду.

Не уникнути змін у керівництві Закарпатської області, де першим заступником облдержадміністрації працює рідний брат Балоги Іван, пише газета.

За інформацією газети "Сегодня", крім названих, свої посади можуть втратити і губернатори Львівської та Хмельницькой областей – Микола Кміть та Іван Гавчук.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування