Обмеження прав навчатися українською незаконні - Міносвіти

Четвер, 21 травня 2009, 16:29

Міністерство освіти й науки наголошує, що будь-які ухвали місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо обмеження конституційних прав громадян України на здобуття освіти державною мовою – неправомірні й не підлягають виконанню.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Міносвіти.

19 травня в Севастополі на XIV сесії міської ради ухвалено звернення до депутатів Верховної Ради, уповноваженого з прав людини та МОН, в якому звертають увагу на "соціальну напругу серед батьків" нібито через введення в дію наказу Міносвіти № 461.

Міністерство є центральним органом виконавчої влади у галузі освіти, а його рішення обов’язкові для виконання органами управління освітою всіх рівнів на всій території країни. МОН діє винятково в рамках Конституції, законів, указів президента та рішень Кабінету міністрів, зазначає Міносвіти.

Всі нормативно-правові документи МОН, що стосуються прав громадян на освіту, зокрема наказу № 461 МОН, яким затверджена галузева Програма поліпшення вивчення української мови в загальноосвітніх навчальних закладах з навчанням мовами національних меншин на 2008-2011 роки, пройшли правову експертизу та погоджені в Міністерстві юстиції, наголошується в повідомленні.

Програма поліпшення вивчення української мови в школах з навчанням мовами національних меншин передбачає збільшення кількості годин на вивчення української мови у 2-4 класах на 1 годину в тиждень та запровадження двомовного вивчення деяких дисциплін у різних класах, починаючи з 5.

МОН наголошує, що будь-які ухвали місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо обмеження конституційних прав громадян України на здобуття освіти державною мовою є неправомірними й не підлягають виконанню.

Навчально-виховний процес в дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних, професійно-технічних і вищих навчальних закладах Севастополя й надалі здійснюватимуться відповідно до затверджених Міносвіти навчальних планів та програм.

"Нині в Україні найменша кількість шкіл з українською мовою викладання є в Криму – сім, а у Севастополі – одна. У сільській місцевості Кримського півострова немає жодної школи з українською мовою навчання. Для порівняння, у Донецькій області 340 шкіл з українською мовою викладання і 188 – з російською", - відзначають у Міносвіти.

Громадськість Криму неодноразово зверталася до міністерства щодо збільшення кількості шкіл з українською мовою викладання, додає МОН.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування