У ЄС сподіваються, що у Росії й України більше не буде кризи

П'ятниця, 22 травня 2009, 11:00

Євросоюз закликає Росію й Україну не допустити газової кризи в майбутньому і заявляє, що деякі пропозиції Росії по створенню нової правової бази в сфері енергетики заслуговують на увагу Брюсселя.

Про це заявив глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу на прес-конференції в Хабаровську за підсумками самміту РФ-ЄС.

"Ми попросили Росію й Україну, звичайно, зробити усе, що вони можуть, щоб уникати таких криз. Не думаю, що це було б добре для загальної атмосфери відносин, якщо така криза повториться знову", - сказав він.

Саме тому, за його словами, ЄС пропонував створення механізму раннього попередження, у якому важливу роль грає політична воля.

Що стосується російської ініціативи в сфері енергетики, то, як сказав Баррозу, "деякі пропозиції пана Медведєва заслуговують на нашу увагу в процесі перегляду нашого договору до Енергохартії", у чому, на думку глави Єврокомісії, Росія готова брати участь.

***
У свою чергу Росія має намір підготувати разом з європейськими партнерами звернення в до Єврокомісії про надання "Південному потоку" статусу пріоритетного проекту, повідомив міністр енергетики Сергій Шматко.

"Ми домовилися з комісаром ЄС з енергетики Андрісом Пієбалгсом, що Росія ще раз, уже разом з європейськими партнерами - учасниками проекту, підготує звернення до Єврокомісії про надання йому такого статусу", - сказав Шматко в п'ятницю в Хабаровську.

Він зазначив, що найближчим часом Росія має намір провести переговори з партнерами по проекту з метою підготовки спільного звернення.

"Для нас це дуже важливо, оскільки раніше Росія домагалася для "Південного потоку" цього статусу поодинці", - додав Шматко.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування