Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк готовий повчитися в Путіна, але симпатизує Блеру

П'ятниця, 22 травня 2009, 12:33

Лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк виступає за розвиток відносин з Росією.

Про це він заявив в інтерв'ю "Профілеві", відповідаючи на питання, як він бачить зовнішньополітичну орієнтацію України.

"Україна за 17 років незалежності так і не визначила своє геополітичне становище. Світ змінився, і така країна, як Україна, не може собі дозволити однобічні орієнтири. З Європою нам потрібен постійний діалог, зближення – ми країна з європейськими цінностями, і немає в нас іншої альтернативи", - сказав Яценюк.

"Разом з тим нікуди не дінешся від величезної взаємної залежності України і Росії: третина ринку – це показник. Карту не зміниш, Росію не пересунеш. І, скажу вам, не потрібно змінювати! Нам з Росією необхідні нормальні відносини – як з дуже близьким і хорошим сусідом", - відзначив він.

"Що стосується безпеки України, то НАТО – єдина у світі система, яка здатна захистити своїх членів. Коли я очолював парламент, уніс на голосування постанову – рішення про членство в НАТО може бути ухвалено тільки на основі всенародного референдуму. Народні депутати мене підтримали. Тільки тепер варто усвідомити, що альтернативної системи безпеки на планеті немає. Крім цього, усім нам необхідно розуміти, що ні в НАТО, ні в ЄС нас ніхто швидко приймати не збирається", - заявив Яценюк.

Він не відповів на запитання, дотримується він правих чи лівих поглядів, заявивши, що його ідеологія – "пріоритет людських цінностей".

На питання, хто зі світових державних лідерів йому симпатичний, Яценюк назвав екс-прем'єра Британії Тоні Блера.

"От нещодавно зустрічався з ним у вузькому колі провідних європейських політиків. Він десять надскладних років був прем'єром Великобританії. Він цілісний, харизматичний, мобільний політик, уміло працював з урядом і пресою. Останній момент принципово важливий, тому що преса – це повідомлення інформації, посередництво між владою і народом", - розповів Яценюк.

"Ще мені імпонує Клінтон, можна багато чому повчитися й у Путіна. А от історичні, масштабні особистості в політиці для мене – це Франклін Рузвельт, Конрад Аденауер", - додав він.

Що стосується українських політиків, то ставлення Яценюка до колег "м'яко кажучи, не однозначне".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування