У Ющенка натякнули Тимошенко на корупцію і звинуватили в цензурі

П'ятниця, 22 травня 2009, 13:12

Президент Віктор Ющенко зупинить дію розпорядження уряду "Деякі питання подолання та поширення статистичної інформації та адміністративних даних", якщо воно буде оприлюднено, оскільки, на думку секретаріату президента, уряд ним вводить "економічну цензуру".

Про це в п’ятницю заявив заступник глави секретаріату президента-представник президента у Кабінеті Міністрів Олександр Шлапак.

Шлапак повідомив, що у зв'язку з тим, що розпорядження не відповідає Конституції та законам України і несе надзвичайні ризики, президент прийняв рішення про негайне зупинення його дії у випадку його оприлюднення.

"Вважаємо, що будь-яке урядове рішення, що створює перешкоди для реалізації органами державної влади та їх посадовими особами, зокрема президентом, Верховною Радою, Генеральною прокуратурою, Рахунковою палатою тощо своїх повноважень, у тому числі й тих, які здійснюються в інтересах громадян України, немає нічого спільного з політикою щодо відкритості у діяльності державних органів, зокрема уряду, як це передбачено схваленою Кабінетом Міністрів програмою, та породжує таке явище, як корупція", - прокоментував він таку політику уряду.

Він нагадав, що в середу на засіданні уряду прийнято розпорядження "Деякі питання подолання та поширення статистичної інформації та адміністративних даних", яким доручено центральним і місцевим органам виконавчої влади, підприємствам, установам та організаціям подавати статистичну інформацію та адміністративні дані виключно відповідно до плану державних статистичних спостережень.

Також їм доручено не поширювати адміністративні дані, дані фінансової та митної статистики, методологія і звітна документація, яких не погоджена в органах державної статистики.

"Такими рішеннями Кабінет Міністрів ставить у залежність від волі органів державної статистики та посадових осіб, які обіймають політичні посади (прем'єра або першого віце-прем'єра), права громадян та державних органів на інформацію, які закріплено у статті 9 закону про інформацію", та обов'язки органів державної влади інформувати про свою діяльність та рішення", - переконаний Шлапак.

Шлапак також нагадав, що державний службовець або інша особа, уповноважена на виконання функцій держави, несе відповідальність за відмову у наданні фізичним та юридичним особам в інформації, надання якої передбачено правовими актами, або за умисне затримання її, або надання недостовірної чи неповної інформації.

Окремо Шлапак відзначив, що розпорядження, прийняте 20 травня цього року, створить умови, за яких підприємства та установи, які належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади, користуючись його нормами, не надаватимуть уповноваженим органам інформацію стосовно здійснення ними своєї діяльності.

Також згадані урядові рішення дозволять суб'єктам, яких вони стосуються, не надавати інформацію за запитами правоохоронних та контролюючих органів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування