Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Друзі "Росукренерго" розповіли, що в "Нафтогазі" усе погано

П'ятниця, 22 травня 2009, 17:55

"Нафтогаз України" і перший віце-прем'єр Олександр Турчинов намагаються приховати фінансові проблеми компанії.

Про це йдеться в коментарі Центру Енергетичних Досліджень, чию інформацію про проблеми "Нафтогазу" спростовували і міністр, і НАК.

Центр констатує, що реакція НАК "Нафтогаз України" і уряду не спростовує жодну із ключових тез їхньої Аналітичної записки:

"1. Для оплати 5 млрд. куб. м. газу, закуплених у 1-му кварталі за зовнішньоекономічним контрактом, НАК "Нафтогаз" змушений був реалізувати на внутрішньому ринку 19,65 млрд.куб. м. – у т.ч. понад 14 млрд. куб м із власних запасів і власного видобутку.
Таким чином, чинна фінансова модель НАК (визначена газовими контрактами від 19 січня ц.р.) збиткова і побудована на спрацьовуванні запасів минулих років.

2. Після закінчення опалювального сезону, споживання газу в Україні скоротилося, а закупівлі по імпорту навпаки – зросли. В 2-му і 3-му кварталах виторгу від реалізації газу на внутрішньому ринку України буде недостатньо для оплати імпортованих обсягів.

Це веде до неможливості нагромадження в підземних сховищах запасів, достатніх для майбутнього опалювального періоду.

3. Неплатежі за газ на внутрішньому ринку (відповідно до приведених даних на 13 травня 2009 р.) перевищують 30% від обсягу постачань і досягли 7 млрд. грн.

"У той час, як уряд примушує місцеву владу одержувати кредити для розрахунків за боргами теплокомуненерго, "Нафтогаз України" допустив нагромадження понад 1,4 млрд. грн. боргів промислових споживачів. Найбільшим боржником НАК є підприємства корпорації ІСД, що заборгували за спожитий з початку року близько 400 млн. грн.", - говориться в прес-релізі центру.

"Фактичне сальдо "Нафтогазу" по операціях з імпорту природного газу і його реалізації на внутрішньому ринку України дозволяє говорити про наявність у компанії після розрахунків з російською стороною не більш 470 млн. дол. США, причому з цих коштів необхідно було профінансувати закупівлю паливного газу для ДК "Укртрансгаз" (360 млн. дол.) і оплату газу українським газодобувним організаціям (близько 200 млн. дол.)", - відзначають у центрі.

На думку експертів, "негативне сальдо операцій з імпорту газу і його реалізації на внутрішньому ринку протягом 2-го і 3-го кварталів буде наростати, що не дозволить НАК профінансувати створення запасів газу на наступну зиму вартістю близько 4 млрд. дол. США".

Керівником Центру енергетичних досліджень є Костянтин Бородін, екс-прес-секретар міністра палива й енергетики Юрія Бойко, близького до Дмитра Фірташа.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування