У Януковича пророкують газову катастрофу

П'ятниця, 22 травня 2009, 20:24

Депутат від Партії регіонів Юрій Бойко заявив, що уряд намагається приховати "катастрофічні наслідки січневих газових угод для українського народу".

Так він прокоментував заяву віце-прем'єра Олександра Турчинова, повідомляє прес-служба партії.

"Прикрашити реальний стан справ в економіці - фірмовий стиль команди Юлії Тимошенко", - зазначив депутат.

"Незаперечним залишається той факт, що за 4 місяці 2009 року на внутрішньому ринку України було реалізовано близько 20 млрд. кубометрів газу, і при цьому виручених коштів ледь вистачило, щоб розрахуватися з "Газпромом" за поставлені їм 5 млрд. кубометрів", - сказав Бойко.

"Свідчення цьому - той факт, що з останнього платежу в розмірі 650 мільйонів доларів, проведеного на початку травня, 400 мільйонів доларів були отримані як аванс від "Газпрому" за транзит в останні місяці цього року, а ще 130 мільйонів - як черговий кредит Нацбанку", - пояснив він.

Депутат вважає, що "таким чином, після підписання газових угод від 19 січня Україна фактично доплачує російській стороні за природний газ, що отримується від неї".

"Також незаперечним є той факт, що у "Нафтогазу" начисто відсутні кошти для закупівлі газу на наступний опалювальний сезон", - заявив Бойко.

"Наша країна ризикує залишитися без газу вже в листопаді-грудні 2009 року, коли обсягу прямого імпорту буде недостатньо для одночасного виконання зобов'язань перед європейськими споживачами та задоволення внутрішнього попиту", - сказав він.

Бойко вважає, що "саме для цього і призначені запаси газу в ПГС, і тому їх відсутність несе таку небезпеку для нашої країни".

"Накачування" "Нафтогазу" державними коштами, що за останні 6 місяців склало близько 30 млрд. гривень, важко назвати виходом із ситуації, яка склалася", - заявив він.

"Для того, щоб приховати від українського народу реальну вартість газу, уряд Тимошенко дотує його через бюджет, тобто за кошти тих же українських платників податків", - сказав регіонал.

"Порочність цієї практики демонструє нинішня ситуація, коли, навіть незважаючи на багатомільярдні дотації, НАК все одно не має коштів на закупівлю імпортного газу на найближчу зиму", - зазначив Бойко.

Він заявив, що "Нафтогаз" вже повністю вибрав кошти, які мав отримати за транзит газу в 2009 році". "Одержання нового авансу від російської сторони тільки продовжить агонію і погіршить становище держкомпанії і країни в цілому", - вважає депутат.

"Заява Турчинова показує, що уряд не тільки не усвідомлює ситуацію, яка склалася, але і свідомо намагається її замовчати", - сказав регіонал.

"Спроба "перевести стрілки" на політичних опонентів або неугодних бізнесменів є візитною карткою Тимошенко і її уряду. Подібна позиція абсурдна хоча б тому, що вже півтора року ні я, ні мої колеги по опозиції не приймають ніякої участі у виробленні та реалізації рішень виконавчої влади", - зазначив Бойко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...