Посол Німеччини радить українським депутатам негайно взятися за нову Конституцію

Субота, 23 травня 2009, 11:16

Посол Німеччини в Україні Ганс-Юрген Гаймзет вважає, що український парламент повинен зважитися на внесення змін до Конституції найближчими тижнями.

Про це він написав у статті для "Дзеркала тижня" з нагоди 60-річчя з ухвалення Конституції Федеративної Республіки Німеччина.

"... Можу тільки побажати, щоб шанс внести поправки (до Конституції) був використаний вже найближчими тижнями. Яку систему в результаті обере Верховна Рада - напівпрезидентську чи парламентську з президентом зі своїми окремими повноваженнями, - на мій погляд, питання другорядне", - пише посол.

На його думку, "мірилом, скоріше, має бути те, чи може конституція гарантувати здатність підтримувати громадський порядок, а значить, і стабільність. Український громадянин повинен мати можливість виявляти довіру, адже і йому конституція повинна щось дати".

"У ці дні ми в черговий раз бачимо, що цілком можливо зібрати в українському парламенті переважну більшість. І цю можливість треба використовувати в інтересах України і українців", - пише Гаймзет.

При цьому він підкреслив, що поправки повинні бути внесені "продумано, а не з прицілом на вибори".

Посол також зазначив, що рішення щодо оптимальної конституційної системи повинні прийняти українські депутати і виборці.

"Однозначної відповіді немає. У світі існує багато успішних і абсолютно різних конституційних моделей. Україна ж має свої особливості. Вона - молода держава зі своєю самобутністю і з великою кількістю партій, які, втім, не надто налаштовані на програмне наповнення. І той, хто шукає кращу конституцію для України, повинен врахувати це", - зазначив Гаймзет.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування