Газпром: Нафтогаз у важкому стані

Понеділок, 25 травня 2009, 20:44

У "Газпромі" повідомляють про складне фінансове становище "Нафтогазу", яке загрожує здатності України оплачувати поставки російського газу.

Як повідомив журналістам офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов, у понеділок відбулася робоча зустріч голови правління компанії Олексія Міллера і голови правління "Нафтогазу" Олега Дубини.

Було продовжено обговорення питань, які порушувалися на переговорах глав урядів двох країн в Астані. Головним з них на даний момент є своєчасна і повна оплата російського газу, включаючи обсяги, необхідні українській стороні для закачування у підземні сховища, зазначив Купріянов.

"Інформація, представлена Газпрому в ході зустрічі, показала найскладніше фінансове становище української компанії і знову підтвердила обґрунтованість питань, які виникають щодо здатності України оплачувати поставки російського газу", - сказав він.

"Нафтогаз" відчуває величезні труднощі з платежами за травень", - заявив офіційний представник "Газпрому".

"У даній ситуації ми сподіваємося, що керівні органи ЄС займуть відповідальну позицію і не усуватимуться від подолання можливих труднощів, як це було у ході транзитної кризи, яка виникла в Україні на початку січня 2009 року", - підкреслив Купріянов.

За його словами, активний пошук шляхів спільного вирішення проблеми був би найбільш ефективним у обстановці, яка склалася.

Купріянов нагадав, що при розрахунках з "Газпромом" за квітневі поставки "Нафтогазу" вистачило власних коштів на оплату тільки третини необхідної суми. Щоб українська компанія змогла сплатити повну вартість поставок, "Газпром" зробив додаткову передоплату транзиту газу через територію України.

Ці кошти дозволили "Нафтогазу" розрахуватися за квітневі постачання. З урахуванням зробленої в січні передоплати у розмірі 1,7 млрд. доларів, послуги з транзиту газу через Україну в 2009 році сплачені "Газпромом" повністю. Ліміт авансів поточного року вичерпано, зазначив представник російської газової компанії.

За його словами, ситуація зараз ускладнюється тим, що в січні-квітні українська компанія продавала споживачам у своїй країні значно більше газу, ніж купувала у "Газпрому". Для цього вона піднімала газ з підземних сховищ.

"Влітку, через сезонні особливості ринку, скоротиться споживання газу і, відповідно, знизяться платежі постачальника - "Нафтогазу". Фінансові надходження "Нафтогазу" скоротяться, а витрати зростуть", - попередив Купріянов.

Він повідомив, що "Нафтогазу" необхідно буде додатково до поточних поставок закупити і закачати у сховища для підготовки до зимового сезону близько 19 млрд. куб. м газу.

Цей газ буде необхідний взимку не тільки для внутрішнього споживання в Україні, але і для виконання зобов'язань української компанії по транспортуванню російського газу в Європу.

"Українські ПГС були в значній мірі спустошені на самому початку року, коли відбір Україною дорогого на той момент російського газу був мінімальний", - сказав Купріянов.

"Питання їх поповнення є ключовим як для внутрішнього споживання у майбутній зимовий період, так і для гарантованого забезпечення транзиту європейським споживачам", - підкреслив офіційний представник "Газпрому".

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування