Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин: "Росія відмовляється від єдиного слов'янського кореня"

Вівторок, 26 травня 2009, 08:03

Україна повинна мати особливі стосунки і вести прагматичний діалог з Росією, а не заявляти про "вічну дружбу", вважає спікер Верховної Ради Володимир Литвин.

Про це він заявив напередодні ввечері в ефірі ICTV.

"Я переконаний, що має відбуватися серйозний діалог з Росією. Росія нас розглядає як молодшого брата, а ми ведемо себе як молодший брат. Ви розумієте, як веде себе в родині молодший брат – він чомусь весь час ображається", - зазначив Литвин.

"Треба просто вести прагматично розмову, а не підміняти під час виборів діалог з Росією заявами про вічну дружбу з посиланням на історію. У Росії є інтереси, в Україні є інтереси. І треба думати нам, як ці інтереси гармонізувати", - заявив спікер.

Литвин переконаний, що проблеми стосунків з Росією "лежать в інститутах, коридорах, в кабінетах українською влади".

"Українські політики повинні зрозуміти, що вони мають діяти на рівні прийняття рішень і відповідальності за їх реалізацію. На превеликий жаль, у нас таких політиків було обмаль, бо всі рішення приймалися у Москві", - сказав спікер.

"Є намагання з одного боку виступати подразником по відношенню до Росії, а з іншого намагатися сподобатися і постійно повторювати фразу – "братські стосунки повинні лежати в основі нашої політики". Я відповідально заявляю, що навіть російські перемовники таку розмову не сприймають. Їм не цікаво", - зазначив він.

Литвин вважає, що перед виборами в Україні "буде змагання, для того, щоб виступати провідником інтересів чи то Росії, чи то США".

На його думку, Росія "вже відмовляється від єдиного слов'янського кореня, який концентрувався в Київській Русі".

"Не посилається Росія на Київську Русь. Вони заявляють, що колискою східного слов’янства є Ладога на півночі Росії, а після того був Великий Новгород, а після того з'явився Київ. Якщо виходити з такого принципу, який не суміщається з історією, то Київ не може бути матір'ю міст руських, а може бути тільки внучкою", - сказав спікер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування