Медведєв назвав країни СНД пріоритетом Росії

Вівторок, 26 травня 2009, 12:02

Для Росії відносини зі Співдружністю незалежних держав є найважливішим зовнішньополітичним пріоритетом, заявляє президент Росії Дмитро Медведєв.

Про це він сказав у ході зустрічі з керівником Федерального агентства в справах СНД, співвітчизників, які проживають за кордоном, і з міжнародної гуманітарної співпраці Фарітом Мухаметшиним, повідомляє прес-служба Кремля.

"На жаль, далеко не завжди цей пріоритет виходить на реальний передній план, і, власне, саме в цьому була мета того, щоб зробити новий орган (Агентство в справах СНД), який цим буде займатися", - зазначив при цьому Медведєв.

Він підкреслив, що російські центри науки й культури в інших державах, особливо в країнах СНД, мають укомплектовуватися підготовленими фахівцями.

"Багато держав – самі знаєте, про які держави я в даному випадку кажу, – досить активно працюють на пострадянському просторі, не шкодують сил і коштів для того, щоб фінансувати присутність власного персоналу. І, напевно, це диктується їхнім розумінням зовнішньополітичних пріоритетів", - сказав Медведєв.

"Ми тим більше до цих питань маємо ставитися максимально уважно, бо, ще раз наголошую, для нас це не просто якісь держави, які знаходяться на віддалі, – це наші найближчі сусіди, з якими в нас і єдине минуле, і, сподіваюся, майбутнє теж", - підкреслив президент Росії.

У свою чергу, Мухаметшин сказав, що Федеральне агентство РФ у справах СНД "сьогодні показує свою затребуваність" і сприймається закордонними партнерами "як ще одне підтвердження пріоритетності для Росії простору СНД".

Він зазначив, що вже цього року за участю керівництва МЗС РФ відкриті російські центри науки й культури в Кишиневі (Молдова), Баку (Азербайджан), Єревані (Вірменія), 9 червня планується підписання міжурядової угоди з Білорусією – і там теж буде відкрито такий центр.

"Цього року готуються до підписання міжурядові угоди з Киргизією, Таджикистаном, Туркменістаном, розширюються філії на Україні й у Казахстані. Ось наші першочергові завдання", - сказав Мухаметшин.

"Низка документів сьогодні знаходяться у стадії узгодження. У тому, щоб їх відкрити, фінансувати, у кадровому плані посилити нашу увагу, проблем особливих нема. Нами підготовлено за узгодженням з МЗС і з послами план роботи до 2020 року. Якщо ми зуміємо все це реалізувати, то до цього терміну більш ніж у 100 країнах працюватимуть федеральні представництва нашого Федерального агентства, у найбільших державах – російські центри науки й культури", - додав він.

Мухаметшин також розповів, що у сфері освіти, просування російських освітніх програм, захисту і просування російської мови розробляється нова федеральна цільова програма "Російська мова" – починаючи з 2011 року.

"Це на цілковито новій основі. Якщо ми є співвиконавцями сьогоднішньої, чинної програми "Російська мова", то починаючи з 2011 року ми станемо не тільки замовниками, але й координаторами. І в цьому плані виділяються досить великі кошти для роботи за кордоном. Активно ведемо роботу...", - сказав він, додавши, що в цьому плані з Роснаукою розроблена нова програма, "зведений план" по року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування