Пинзеник знає, що у цьому році краще не стане

Вівторок, 26 травня 2009, 23:01

У 2009 році економіка України не зможе "вийти в плюс", вважає екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник.

Про це він заявив в ефірі 5 каналу.

"Країна все одно виживе, економіка і люди пристосовуються...Можна малювати, але я не художник, тобто домалювати те, що завтра буде добре - неможливо", - зазначив Пинзеник.

"Хотілося б, щоб тенденція пішла у зворотній бік, щоб обсяги спаду економіки зменшувалися", - сказав екс-міністр.

"З одного боку ми бачимо процес пристосування окремих секторів, людей і банківського сектору до дуже непростих умов. Це дуже болісний процес. Говорити про пожвавлення – я був би дуже обережний в таких оцінках. Тенденцій плюсової динаміки немає", - вважає Пинзеник.

"Проблема нинішньої ситуації – це споживання. Тобто банківський сектор не рекапіталізований, тому очікувати, що буде банківський сектор продукувати нового споживача, не можна. З другого боку, бюджет має витрати, не пов’язані з тими секторами економіки, які найбільш уражені", - сказав він.

Екс-міністр заявив, що "є певні сектори, які б через бюджетне фінансування могли отримати замовлення, але таке навантаження на бюджет соціальних видатків не дозволяє здійснювати у потрібному обсязі інвестиційні видатки".

"Без відновлення банківського сектору, або рекапіталізації, банківський сектор не може відновити споживання. Є ланцюг рішень, які можуть дати поштовх економічному росту", - пояснив Пинзеник.

Водночас він підкреслив, що "коли мова йде про рекапіталізацію – це має бути підтримка банків, а не акціонерів".

"Підтримка акціонерів означає, що з кишені людей віддали комусь гроші. Підтримка банків – це означає, що банк тимчасово переходить частково або повністю, у власність держави, і ці кошти будуть повернуті громадянам при наступному продажу банків", - пояснив він.

Крім того, коментуючи ситуацію, яка склалася навколо "Нафтогазу", Пинзеник зазначив: "Фінансовий план Нафтогазу мені нагадує бюджет цього року, який не дає відповіді на доходи і видатки".

"При тих стосунках, які складаються у нас в газовому секторі, я не уявляю, як ця нафтокомпанія може вижити. Там потрібні непрості рішення. Країна їх не уникне", - заявив екс-міністр фінансів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування