Експерт розвіяв лівійські мрії Тимошенко

Середа, 27 травня 2009, 12:46

Лівія - це країна, яка просто так, під порожні фрази й обіцянки, гроші не дає. Але реалізація багатьох україно-лівійських проектів не виключена.

Таку думку Ліга.net озвучив експерт енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, коментуючи домовленості України і Лівії в енергетичній сфері.

"Усе залежить від того, які будуть запропоновані схеми. Це країна, яка просто так гроші не дасть під якісь порожні фрази й обіцянки. Але якщо український уряд дуже гарно попрацює і запропонує цікаві об'єкти для інвестицій, а також мінімізує ризики для цієї країни, то реалізація багатьох проектів можлива. Проте, чесно кажучи, я не чекаю того, що підуть з Лівії великі інвестиції в Україну", - відзначає експерт.

Омельченко підкреслює, що Лівія є потенційним джерелом надходжень нафти, однак в України є досвід відносин з Лівією, Єгиптом, ОАЕ.

"Раніше, зокрема, "Нафтогазом" був підписаний ряд контрактів: і на розробку родовищ, і на постачання нафти, і різні інші інвестиційні проекти, але з тих пір пройшло вже багато років і майже нічого не виконано", сказав він.

"Розвивати відносини з Лівією, як з однієї з найбільших в Африці країн за запасами нафти і газу, необхідно, але мати зайві ілюзії, що завтра інвестиції підуть з цієї країни, що ми одержимо дешеву нафту, мені здається не потрібно", - підкреслив експерт.

Коментуючи інформацію глави уряду щодо будівництва Лівією нового НПЗ в Україні, експерт відзначив, що в Україні є свої нафтопереробні заводи, які завантажені в середньому на 25%.

"Більш розумною була би схема поступової їх модернізації і реконструкції в залежності від потреб ринку, ніж будівництво такого величезного заводу. Крім того, ми знаємо, що зараз у світі в умовах фінансової кризи ніхто в нафтопереробку не інвестує. Я думаю, що в найближчі роки ніякої доцільності в цьому проекті немає", - відзначив Омельченко.

У ході візиту прем'єр-міністра Тимошенко в Лівію сторони домовилися про постачання 600 тис. тонн нафти на Кременчуцький нафтопереробний завод.

Крім того, досягнута домовленість про будівництво біля Одеського припортового заводу нафтопереробного заводу, який зможе переробляти до 10 млн. тонн нафти на рік. Прем'єр-міністр повідомила, що вже найближчим часом лівійські фахівці приїдуть в Україну, щоб провести економічні розрахунки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування