Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко хоче зробити Стельмаха незалежнішим

Середа, 27 травня 2009, 17:54

Президент Віктор Ющенко вимагає вичерпну інформацію щодо рекапіталізації банків.

Таку вимогу Ющенко озвучив на під час зустрічі з головою нацбанку Володимиром Стельмахом, повідомляє прес-служба президента.

Голова Національного банку повідомив про те, що у середу очікується прийняття урядом рішення щодо рекапіталізації 3 банків.

Вирішення питання рекапіталізації інших банків потребує додаткових консультацій щодо форми і обсягів участі держави, зазначив Стельмах.

Президент поставив вимогу надати вичерпну інформацію про те, в який спосіб йде виконання зобов'язань щодо власної докапіталізації іншими банками та яких заходів впливу вживає Національний банк для недопущення збільшення кількості проблемних банків внаслідок нестачі капіталу.

Крім того, було обговорено питання дотримання платіжного календаря, відповідно до якого прогнозуються обсяги відпливу валюти з країни. Ющенко звернув увагу Стельмаха на недотримання прогнозних показників внаслідок значного погашення банками своїх зовнішніх зобов'язань, однак у цілому висловив задоволення показниками платіжного балансу країни.

Відповідно до останніх даних НБУ, негативне сальдо рахунку поточних операцій за квітень становило лише 70 млн. доларів, у той час як у квітні минулого року воно становило майже 2 млрд. доларів. Це означає, що основні причини, які спричиняли коливання на валютному ринку, усунуто.

Також було обговорено питання необхідності змін до постанов №107 і №109 Національного банку, якими було змінено механізм обрахунку валютної позиції банків та які викликали значне занепокоєння банків з іноземним капіталом і Міжнародного валютного фонду. Голова НБУ запевнив, що протягом 10 днів ним будуть проведені відповідні консультації та прийнято рішення, яке дозволить зняти напругу.

Крім того, президент України повідомив, що ним розглянуто проект закону щодо посилення незалежності Національного банку. Він погодився внести цей законопроект на розгляд до Верховної Ради наступного тижня після доопрацювання службами секретаріату президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...