СБУ поспішає зі справою про геноцид, бо боїться не встигнути?

Четвер, 28 травня 2009, 16:09

Голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко вважає, що для здійснення необхідних процесуальних дій у кримінальній справі за фактом вчинення геноциду в Україні в 1932-1933 роках вистачить кілька місяців.

"Я думаю, що за часом нам достатньо декілька місяців для того, щоб здійснити необхідні процесуальні дії після дослідчої перевірки", - сказав він в інтерв’ю Радіо "Свобода".

"Ті свідчення, документи, які вже є, нам їх не треба шукати, мають бути оформлені відповідно слідчими і слідчі будуть ухвалювати рішення щодо того, на якій стадії ми будемо здійснювати, скажімо, виїмки, розшуки безіменних кладовищ, які до цього часу невідомі. Це один бік справи. І другий – організатори і система або ж партія, яка керувала цим процесом", - сказав Наливайченко.

"Якщо буде достатньо наших матеріалів, архівів, то добре, буде слідчий приймати одне рішення, якщо ж ні, то будемо запитувати в РФ... І в рамках вже кримінальної справи, без зайвого – політичних коментарів щодо того чи іншого аспекту – відкривати ці документи і надавати нашому слідству", - додав він.

Голова СБУ сказав, що у відомства є план дій, який, насамперед, передбачає процесуальне оформлення свідчень - як було організоване "штучне знищення цивільного населення".

Наливайченко зазначив, що з 1919 року на території України діяли концтабори, були "депортації, які старанно приховувались". "Розсекречені навіть мапи депортації. Це є злочином проти людства №2, який в рамках кримінальної справи також буде розслідуваний", - зазначив він.

"Ми говоримо не про разову акцію навіть з усіма трагічними і жахливими наслідками. Це злочинна діяльність злочинної групи, злочинними каральними органами саме проти цивільного населення і саме в рамках тих міжнародних конвенцій, документів, які визначають геноцидом", - зазначив Наливайченко.

"І масове знищення людей, і примусове переселення, і після того передачу дітей в силовий спосіб іншим державним органам або ж просто відторгнення від батьків - все це визначення геноциду", - додав він.

Наливайченко також зазначив: "Морили голодом німців, які жили в Україні. Каральні загони оточили Україну, саме ті області, які на той час були і зараз входять адміністративно і в нашу незалежну державу. Так само стояв каральний загін між Кримом і Україною на той час. І не давали навіть передати зерно… Мільйони людей каральними загонами були знищені... [...] не тільки голодом, а й розстрілювали паралельно за опір".

"Я вважаю, що це святий обов’язок правоохоронних органів України нам допомогти і вийти на розуміння, а куди ж продавалося те зерно, збіжжя з України, і хто скористався в тому числі й в комерційному плані з штучно вивезеного зерна з території з нашої держави в 1932-1933 роках? Де ті гроші? Хто їх отримав? Я думаю, що шляхом слідства будуть встановлюватися в тому числі й ці питання", - сказав голова СБУ.

Він також повідомив, що "наші партнери з країн-членів ЄС вже ознайомлені нами з матеріалами, які покладені в основу розслідування цієї кримінальної справи" – тобто СБУ залучатиме міжнародних експертів, юристів, неурядові українські організації.

"На судовому процесі буде представлений бік держави, яка має виступити з обвинуваченням... Хто то буде особисто? Головне, що це буде не політик. Я в цьому впевнений. Є такі юристи в Україні, є такі адвокати. І на щоденній основі в СБУ ми з ними зустрічаємося", - сказав Наливайченко.

Він вважає, що на завершення процесу не знадобляться довгі роки. "Нам ще так багато часу не дадуть працювати насамперед на тих посадах, де ми зараз є... Я маю на увазі в тому числі й політичне втручання в розслідування кримінальної справи", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування