Міноборони захищає Єханурова від "необґрунтованих" висновків КРУ

П'ятниця, 29 травня 2009, 09:45

Рішення міністра оборони Юрія Єханурова про припинення користування земельними ділянками в селищі Чорноморське площею 96 га та передачі їх до земель запасу Чорноморській селищній раді в Одеській області було обґрунтоване.

Про це заявила директор Департаменту будівництва Міністерства оборони Тетяна Амосова на брифінгу в селищі Чорноморське 28 травня, повідомляє прес-служба Міноборони.

Більше того, за її словами, це рішення прийняте з урахуванням розвитку соціальної сфери та збереження культурної спадщини Південного регіону, "адже у даному сенсі йдеться і про такий важливий аспект, як виконання державою своїх зобов’язань щодо забезпечення житлом військовослужбовців".

"За всі роки незалежності України практично все будівництво житла для військовослужбовців здійснювалося на землях військових містечок з відповідною зміною цільового призначення для будівництва житла", - зауважила Амосова.

Для цього, додала вона, Міноборони звертається до відповідної місцевої ради з проханням про зміну цільового призначення землі. Та, у свою чергу, ухвалює рішення про припинення права користування Міноборони та передає цю ділянку до земель запасу, а вже потім повертає її знов оборонному відомству, але вже як ділянку з цільовим призначенням для житлової забудови.

"Цей механізм діє протягом багатьох років та визначається нормативно-правовими документами та Земельним кодексом України і є абсолютно законним, а тому висновки Головного КРУ щодо нібито незаконної передачі оборонних земель представникам місцевих громад є, м’яко кажучи, необґрунтованими", - сказала Амосова, наголосивши, що це загальнодержавна процедура, а не встановлена Міноборони.

Начальник відділу правового забезпечення фінансово-економічної діяльності Правового департаменту Міноборони Сергій Соловей зазначив, що за статтями Земельного Кодексу припинення права постійного користування земельною ділянкою у разі добровільної відмови землекористувача здійснюється за його заявою до власника земельної ділянки, а повноваження з розпорядження землями в межах населених пунктів здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради чи відповідні органи виконавчої влади.

"Серед 96 гектарів, про які йдеться, майже 21 гектар – це земельна ділянка уздовж узбережжя, яка знаходиться у зоні інтенсивного зсуву, 30 гектарів – це площа, на якій у роки Великої Вітчизняної війни вела бої легендарна 412-та батарея, яка героїчно боронила Одесу та її морську фортецю. На цій території ми повинні негайно проводити берегоукріплювальні роботи та спорудити меморіальний комплекс", - сказали голови Комінтернівської райдержадміністрації та Чорноморської селищної ради.

"Решту ж території мали намір використовувати для розвитку інфраструктури нашого селища та житлової забудови для військовослужбовців, а про нібито забудову якихось котеджів та дачних ділянок і мови бути не може", - додали вони.

Щодо даних ГоловКРУ про "справедливу ринкову вартість" земельних ділянок оборонного відомства загальною площею у 266 га у сумі 1,07 млрд. грн., то чиновники Міноборони зазначили, що подібні висновки не відповідають вимогам 1 ст. закону "Про оцінку землі", бо не була дотримана процедура, вартість "не ґрунтується на результатах визначення вартості ділянки та не може бути застосована в офіційному аудиті".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:35
Франківщина, Черкащина, Київщина й Вінниччина: в ОВА розповіли про наслідки атаки
10:32
Молдова не підтверджує дані про проліт ракет своєю територією під час удару РФ по Україні
10:32
Сирський про "мобілізацію 500 тисяч": Після аудиту ця цифра суттєво зменшена
10:31
Каллас у двадцяту річницю вступу країни у НАТО закликала підтримати членство України
10:22
"Шоколадна" криза набирає оберти: як дефіцит какао у світі впливає на ціни
10:13
У шести областях пошкоджено енергетичну інфраструктуру – Шмигаль
10:09
Укрупнення університетів: міністр Лісовий назвав принципи, якими керується МОН
Усі новини...