У "гарячих точках" світу служить півтисячі українців

П'ятниця, 29 травня 2009, 10:15

Понад півтисячі українських військових виконують миротворчі місії у 8 країнах світу.

За службу у місіях майже всі миротворці нагороджені відзнаками ООН, передає "Німецька хвиля", нагадуючи, що 29 травня в Україні відзначають Міжнародний день миротворців ООН.

За 17 років миротворчої діяльності українських військових Україна увійшла у першу двадцятку активних держав-миротворців.

У рамках співпраці з НАТО та ООН українські миротворці були в Косовому, Лівані, Кувейті, Сьєрра-Леоне, Іраку та інших "гарячих точках".

Утім, найбільш чисельний контингент – у Ліберії, де близько 300 українських пілотів за допомогою вертольотів забезпечують повітряний супровід делегацій, перевезення вантажу, евакуацію населення, охорону кордону і таке інше.

Напередодні свята представник Генерального секретаря ООН у Ліберії Елен Маргарет Лой заявила, що ООН пишається українськими миротворцями, та нагородила їх медалями "За службу миру".

Однак на батьківщині, готуючись до серйозних завдань, миротворці нерідко стикаються з проблемами, як-то відсутність мастил, грошей на пальне для тренувальних польотів, коштів для обслуговування аеромобільної та наземної техніки.

При цьому Україна отримує щороку понад 100 мільйонів гривень компенсацій за участь у місіях.

Водночас, за роки місій Україна втратила 47 військових, серед яких одна жінка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування