Оніщук радить лікувати владу змінами до Конституції

П'ятниця, 29 травня 2009, 10:25

Міністр юстиції Микола Оніщук переконаний, що для стабілізації гілок влади необхідні зміни до Конституції.

"Чинна система організації влади так, як вона передбачена Конституцією, сама по собі виступає фактором нестабільності", - зазначив він в ефірі Радіо "Свобода".

"Необхідно щонайменше лікувати систему організації влади, а домогтися цього без внесення змін до Конституції неможливо", - заявив міністр.

Оніщук припустив, що висновок Венеціанської комісії щодо президентського проекту змін до Конституції буде в своїй основі позитивний.

"Коли йдеться про загальну оцінку тієї моделі організації влади, яка запропонована президентом", - зауважив він і нагадав, що "йдеться про розвиток і вдосконалення системи балансів".

"Саме ця доктрина є визначальною, коли йдеться про оцінку моделі організації влади, запропонованою президентом", - наголосив міністр.

За словами Оніщука, в основі цієї системи стримування противаг знаходиться двопалатність парламенту. 

"Верхня палата відповідає за формування усієї системи органів в державі і їх функціонування, окрім уряду, а Нижня палата, яка є органом політичного представництва, тобто там насамперед представлені політичні партії, здійснює законодавчу діяльність та формує уряд та відповідає за його діяльність", - додав він.

На зауваження, що громадськість негативно сприймає ідею двопалатного парламенту, Оніщук заперечив: "Швидше за все, що політики поспішили заперечити доцільність цих конституційних змін, і вони в значній мірі формують громадську думку, оскільки вони на телебаченні, вони на радіо, їх слухають".

"Ви розумієте, що із тих розмов, які я, до речі, мав з громадянами в такому повсякденному житті, ідея двопалатності насправді сприймається як позитивна. Просто недостатньо роз'яснювальна робота проведена", - запевнив він.

За словами Оніщука, у разі ухвалення змін до Конституції, якими пропонується обирати президента у парламенті, нинішній склад Верховної Ради повинен буде йти на дочасні вибори.

"Серед цього мандату повноважень права цієї ВР обирати президента немає", - наголосив міністр юстиції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування