Ющенко в переддень зустрічі з Медведєвим ще раз висловив газове "фе"

П'ятниця, 29 травня 2009, 11:03

Президент Віктор Ющенко вважає, що деформація відносин України і Росії в газовій сфері мала політичний контекст.

Таку думку він висловив в інтерв'ю "Независимой газете".

На питання, чи пов'язані, на його думку, події в газовій сфері з президентськими виборами в Україні, Ющенко відповів: "Я би сказав, що деформація відносин у цій чуттєвій сфері мала політичний контекст".

За його словами, Україні і Росії потрібно нарешті обговорити ринкову ціну на російський газ і ринкові принципи формування транзитної політики.

"Улітку минулого року прем'єр-міністри України і РФ припускали синхронний перехід до ринкової ціни на газ і на послуги по транзиту. Але в грудні російська сторона відмовилася від цього принципу. Принаймні так ситуація сприймається в Україні ", - сказав Ющенко.

При цьому він відзначив, що багато нюансів Юлія Тимошенко і Володимир Путін обговорювали віч-на-віч і їхні домовленості, можливо, не були зафіксовані на папері, але стали базою для подальшої побудови відносин у газовій сфері.

"Отож, у січні були ухвалені рішення, які для мене неприйнятні ні з політичної, ні з економічної точки зору", - заявив Ющенко.

Свою позицію він обґрунтував тим, що Україна погодилася на ринкову ціну на газ, але не установила ринкову ціну на транзит.

"Однак українська сторона на переговорах, керуючись, мабуть, у першу чергу політичними мотивами, залишила вартість своєї послуги по транзиту на рівні трирічної давнини. До чого це привело? До того, що вже в першому кварталі транзит російського газу став збитковим для нас", - відзначив президент.

Також Ющенко відзначив, що українська сторона дала гарантії покупки обсягів газу на 10 років вперед і не одержала гарантії обсягів транзиту на ті ж 10 років.

"Що робити з газотранспортною системою, як її модернізувати, на що розраховувати – на 100–120 мільярдів кубометрів транзиту, як було в останні роки, чи на 180 мільярдів, а може, на 5 мільярдів? Наслідки цієї невизначеності небезпечні для економічних інтересів не тільки України, але і Росії, і Європи. Так серйозна політика в сфері газових відносин не будується", - заявив Ющенко.

"Я наполягаю на двох принципах, що повинні бути закладені у формування тарифів, цін, систему розрахунків, гарантії постачань і споживання, – синхронність і симетричність. Без цього можна міркувати, хто виграв трохи більше, хто трошки менше. Але фактом є те, що Україна і Росія програли, принаймні в очах Європи. У нас ніколи не було таких розбалансованих газових відносин, як зараз", - заявив президент.

"Незалежна газета" відзначає, що перша зустріч президентів Дмитра Медведєва і Віктора Ющенка може відбутися наступного тижня в Санкт-Петербурзі в рамках міжнародного економічного форуму.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування