Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У МЗС знають, коли Україна буде в ЄС і ввійде у шенген

П'ятниця, 29 травня 2009, 13:50

Україна зможе стати членом Європейського Союзу та домогтися безвізового режиму для своїх громадян тоді, коли виконає усі необхідні вимоги – і це більше залежить від її дій, ніж від волі Євросоюзу.

Таку думку висловив заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлісеєв у Берліні "Бі-Бі-Сі".

"Я знаю, коли ми вступимо до Європейського союзу: це станеться тоді, коли виконаємо відповідні Копенгагенські критерії. Вони чітко виписані, і, якщо ми їх виконуватимемо, то й питання "буде", чи "не буде" членство – не поставатиме", - сказав він.

"Однозначно, членство України в ЄС буде. Але я не хотів би, як це робилося раніше, вдаватися до визначення термінів, коли давалися обіцянки: "За 5-10 років ми вступимо до Європейського союзу!" Я вважаю, що ми приєднаємося до ЄС тоді, як виконаємо критерії для цього", - додав Єлісеєв.

"На останніх саммітах ЄС у деклараціях чітко окреслено, що на 95% час вступу до Євросоюзу залежатиме від нас самих, від того, як швидко нам вдасться виконати "домашні завдання". Інші 5% залежатимуть від політичної волі Європейського союзу", - нагадав він.

Також і для запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС, за словами заступника голови МЗС, потрібно відповідати певним критеріям і дотримуватись їх.

"На жаль, в українському суспільстві побутує думка, що встановлення безвізового режиму – це лише питання політичної волі Європейського союзу. Для того, щоб запровадити безвізовий режим потрібно дотримуватися відповідних критеріїв, у тому числі, шенгенські, яким ми маємо відповідати", - сказав Єлісеєв.

"Йдеться про створення інституційної бази, зокрема єдиного еміграційного органу, а також про ратифікацію низки конвенцій Ради Європи, додаткових протоколів ООН тобто міжнародних інструментів. А також про створення відповідних можливостей з боротьби з нелегальною міграцією, належного облаштування державного кордону", - додав він.

"На жаль, нині, тобто впродовж останніх 10 років, щодо цього було більше розмов, ніж роботи. Але, на мою думку, за останні місяці ми почали менше говорити і більше робити. Результатом стало започаткування діалогу з ЄС про безвізовий режим наприкінці жовтня минулого року. Його метою є чітке узгодження з Європейським союзом умов і вимог, які ми, українська сторона, маємо виконати для того, щоб безвізовий режим став реальністю", - наголосив представник МЗС.

На запитання, чи може безвізовий режим стати реальністю до початку чемпіонату Європи з футболу 2012 року, Єлісеєв запевнив: "Це може стати реальністю будь-коли – після того, як ми виконаємо усі відповідні вимоги".

"Для цього потрібна не лише політична воля українського керівництва і скоординована робота української влади, але необхідні також певні фінансові ресурси. Нині важливо те, що ми перейшли від стадії переговорів про спрощений порядок видачі віз у контексті відомої угоди, яка набула чинності на початку 2008 року, до процесу подальшої лібералізації візового режиму, щоб доти, поки не буде безвізового режиму полегшити долю тих наших громадян, які бажають подорожувати Європою", - підкреслив він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
08:38
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба на війні, і вже заповнює склади − міністр оборони Німеччини
08:25
У Німеччині висунули звинувачення семи підозрюваним радикальним ісламістам
08:18
фото Росіяни гатили по Нікопольщині: пошкодили будинки, газогін і ЛЕП
07:51
Вибори президента Північної Македонії: перший тур виграла опозиційна кандидатка
07:44
ЗСУ за добу відмінусували понад тисячу окупантів
Усі новини...