ПУТІН ХОЧЕ, ЩОБ ЄВРОПА ШУКАЛА ГРОШІ ДЛЯ УКРАЇНИ

П'ятниця, 29 травня 2009, 19:48

Проблема транзиту російського газу через Україну "стосується більшості європейських країн, і вирішувати її необхідно спільно, спільними зусиллями, з повним розумінням відповідальності".

Про це заявив прем'єр Росії Володимир Путін, повідомляє його офіційний сайт.

Він нагадав, що "7 червня Україна має здійснити черговий платіж за російський природний газ, що постачаяється для внутрішнього споживання і закачування в підземні сховища".

"Проведені переговори показують, що з виконанням цих фінансових зобов'язань можуть виникнути проблеми. Як наслідок, зростає ризик нових збоїв у транзиті російського газу європейським споживачам", - підкреслив Путін.

"Оскільки українська сторона висловила сумніви в здатності здійснити поточні платежі за природний газ, ми інформували наших партнерів про ситуацію, яка складається,", - зазначив він.

"Мною направлені послання керівництву Євросоюзу. У п'ятницю обговорив тему постачань газу через Україну і можливі шляхи вирішення проблеми в телефонній розмові з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу", - повідомив Путін.

Прем'єр Росії зазначив, що, "судячи з реакції європейських лідерів, Євросоюз не в змозі надати Україні необхідну фінансову допомогу". "При цьому звучали посилання на гостру економічну кризу, а також на внутрішні правила і процедури ЄС", - йдеться в заяві.

"Попереджаючи європейських партнерів про те, якою загрозою для енергетичної безпеки Європи може бути ситуація, що складається, ми заявили про готовність узяти на себе частину відповідальності і фінансових зобов'язань з врегулювання проблеми", - заявив він.

Разом з тим Путін підкреслив, що "самостійно нести тягар субсидування української економіки Росія не має наміру". "Розраховуємо, що наша стурбованість буде почута і найсерйознішим чином опрацьована на майбутньому засіданні Європейської Ради", - зазначив прем'єр Росії.

Путін заявив, що направив лист директору-розпоряднику МВФ Домініку Стросс-Кану, у якому підтвердив, що Росія могла б вкласти до 10 млрд. доларів в облігації МВФ.

Прем'єр РФ переконаний, що кошти, які виділяються Росією, "повинні бути використані в першу чергу для допомоги нашим сусідам по СНД, у тому числі для вирішення проблем, з якими зіштовхнулася Україна в енергетичній сфері".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування