Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин: "Депутати у нас поневолені і залякані"

Субота, 30 травня 2009, 14:15

Спікер Володимир Литвин вважає, що президентський проект змін до Конституції має бути розглянутий в парламенті і не виключає внесення альтернативних проектів від інших політичних сил.

"Я вважаю, що Верховна Рада повинна його (проект Конституції Ющенка) розглянути і ухвалити відповідне рішення. Тим, хто планує внести і свої законопроекти, я хочу нагадати, що на нинішній сесії за цей документ потрібно проголосувати двічі, якщо ставиться мета на наступній сесії ухвалити його як закон", - сказав Литвин в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

Він нагадав, що перше голосування проводиться для того, щоб у технічному порядку схвалити законопроект і направити його до Конституційного суду.

"Після отримання вердикту КС законопроект повертається, і парламент розглядає його по суті. Якщо Верховна Рада згодна з рішенням КС, вона ухвалює рішення. Потім законопроект відкладається до наступної сесії, а депутати отримують можливість думати до наступної сесії, перед тим як ухвалити остаточне рішення. До завершення нинішньої сесії залишилося чотири пленарних тижні", - сказав Литвин.

На запитання, чи можуть до кінця нинішньої сесії парламенту з'явитися інші проекти конституційних змін, спікер відповів: "Я не виключаю цього".

Говорячи про своє бачення внесення змін до Конституції, Литвин, зокрема, зазначив, що вони повинні передбачати ліквідацію обл- і райдержадміністрацій.

"Моя позиція однозначна - обласні державні адміністрації необхідно ліквідувати як клас. Те ж стосується і районних держадміністрацій. Необхідно сформувати виконкоми при обласних та районних радах. Це дозволить зняти напругу у відносинах органів влади на місцевому рівні", - сказав він.

Крім того, на думку Литвина, у документі слід також передбачити скорочення державного апарату.

"За роки незалежності він виріс мінімум в чотири рази. І це при тому, що країна не змінилася в своїх масштабах. Необхідне радикальне реформування апарату державного управління шляхом його скорочення. Не може бути у міністрів у сукупності до ста п'ятдесяти заступників", - сказав він.

Литвин також вважає, що необхідно відмовитися від "безглуздого квотного принципу розподілу посад".

"Інакше ми можемо дійти до того, що на одного народного депутата припадатиме посада одного міністра", - зазначив він.

На запитання, як він ставиться до ідеї посилення норми про імперативний мандат, Литвин відповів:

"Жорсткіше вже нікуди. Я переконаний, що не потрібно вживати додаткових заходів у цьому питанні. У депутатів і так немає надії на Юр'їв день. Сьогодні вони повністю "поневолені", більше того, щоденно проходить процес залякування можливими достроковими парламентськими виборами. Тому ніяких непередбачених для лідерів фракцій рухів з боку депутатів не буде".

На питання, чи обговорюється можливість введення певного мораторію на проведення як парламентських, так і місцевих виборів у разі внесення змін до Конституції, Литвин відповів:

"Це можливо за умови, що ініціатори такого кроку погодяться на політичну ізоляцію України. Якщо це лягає під певну стратегію і певні плани, то така пропозиція буде виглядати цілком логічною".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування