"Регіонал" вважає, що обирати президента в Раді - нечесно

Неділя, 31 травня 2009, 10:49

Депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко виступає за всенародні вибори президента.

Про це він сказав в інтерв’ю Радіо Свобода, торкаючись питання можливого обрання президента в стінах парламенту.

"Ніхто, ніколи, ні за яких обставин не має права забрати у народу можливість обирати собі владу, адже в цьому є зміст демократії та зміст виборів президента. І саме народ повинен його обирати", - зазначив депутат.

"Тим більше, що всі опитування свідчать про те, що люди не готові делегувати це право парламентаріям. При тому рівні довіри до парламенту, який ми сьогодні маємо, я вважаю, що нечесно навіть ставити так питання", - заявив він.

Водночас Мірошниченко зазначив, що "Партія регіонів дійсно є прихильником парламентської республіки, більшість членів партії регіонів наполягають на цьому".

"Але ця модель передбачає в багатьох випадках обрання президента парламентом зі звуженням його мандату, тому що ключова теза – чим більша легітимність, тим ширший мандат. Легітимність визначається ступінню участі громадян в призначенні тієї чи іншої політичної особи", - вважає він.

"Якщо громадяни обирають президента (тобто найвищий ступінь легітимності), той мандат у нього має бути максимально широкий...Це все правильно! Але в умовах, коли суспільство довіряє парламенту, коли ця модель є прийнятною і підтримуваною більшістю. А бажано, щоб був консенсус з приводу організації влади", – заявив Мірошниченко.

Відповідаючи на запитання про діяльність київської влади, депутат заявив: "Я є членом тимчасової слідчої комісії парламенту, яка досліджує діяльність київської влади".

"Оптимізму в мене немає, тому що київська влада – популістська, нагадує чимось нашу виконавчу владу, вона намагається сподобатись якомусь одному прошарку населення, ігноруючи при цьому інтереси всіх інших. Ця влада має робити висновки і рости. Команда, яка працює, мала б бути не такою цинічною", - зазначив він.

"Дії мера Києва ніколи не були неадекватні. Вони були цинічні, прораховані та концентрували всі можливі ресурси", – заявив депутат.

"Якщо корупція у нас поширювалася горизонтально, то тепер – вертикально (всі грошові потоки рухаються наверх). Я не стверджую, що гроші в кишені мера чи його оточення, але побори існують", – сказав Мірошниченко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...