Ющенко у четвер буде оздоровлювати "Нафтогаз"

Середа, 10 червня 2009, 14:07

У четвер президент Віктор Ющенко проведе нараду щодо оздоровлення НАК "Нафтогаз України".

Про це на брифінгу у середу заявила прес-секретар Ющенка Ірина Ванникова, повідомляє прес-служба президент.

"Під час наради буде проаналізовано фінансовий та інші аспекти діяльності НАКу як основного постачальника енергетичних ресурсів українському населенню та монопольного транзитера російського газу європейським споживачам", – сказала Ванникова.

Вона також зазначила, що подальша фінансова перспектива НАК "Нафтогаз України" залишається невизначеною.

"На цю проблему глава держави неодноразово звертав увагу Кабінету Міністрів, у листах до якого закликав, у тому числі, збалансувати фінансовий план "Нафтогазу", – сказала вона.

На думку президента, на сьогодні тривожними ознаками нездорового стану компанії є те, що кредитні зобов'язання "Нафтогазу" уже перевищили очікувані надходження (59,8 мільярда гривень проти 59 мільярдів).

Заборгованість перед компанією накопичується і досягла з початку року 7 мільярдів гривень. Додатковим тягарем для компанії є надмірні платежі до бюджету (з початку року з балансу НАК "Нафтогаз України" забрано 17 мільярдів гривень бюджетних платежів).

"Тому президент продовжує наполягати, що необхідно провести комплексне реформування НАКу. Соціальна місія нафтогазової компанії, за рахунок фінансових можливостей якої уряд оплачував свою популістичну політику, має нарешті завершитися, переконаний глава держави", – зазначила Ванникова, додавши, що інакше "Нафтогаз" остаточно вичерпає свої фінансові ресурси і постане на межі банкрутства.

"Президент нагадує, що посилити компанію технологічно і фінансово мали цьогорічні брюссельські домовленості. Відповідно до них, провідні міжнародні фінансові інституції заявили про готовність надати інвестиційні кошти для модернізації української газотранспортної системи. Проте без належної реформи та збалансування бюджету НАКу, який є оператором ГТС, залучити ці кошти буде неможливо і компанія опиниться у замкненому економічному колі", – додала вона.

Ванникова також повідомила, що Ющенко очікує від Кабінету Міністрів до 10 липня розробки плану заходів щодо оздоровлення НАК "Нафтогаз України".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування