Депутати вирішили створити Черновецькому альтернативу

Середа, 10 червня 2009, 14:37

Верховна Рада пропонує розмежувати посади міського голови Києва та голови Київської міської державної адміністрації.

Відповідний законопроект проголосований парламентом в першому читанні (за 245 депутатів).

Проектом закону передбачається реорганізація системи міської влади на засадах чіткого організаційного розподілу повноважень між представницьким і виконавчим органами місцевого самоврядування, міським головою, органами державної виконавчої влади через:

- усунення практики виконання повноважень виконавчих органів місцевого самоврядування місцевими державними адміністраціями та суміщення повноважень голови Київської міської державної адміністрації впади і Київського міського голови;

- зосередження виконавчих функцій в єдиному виконавчому органі міського самоврядування міста Києва, який очолює Київський міський голова.

Київську міську державну адміністрацію очолює голова, який призначається та звільняється на посаду президентом України за поданням Кабінету Міністрів України. Досі президент був зобов’язаний призначати на цю посаду міського голову, обраного всенародно.

Голова Київської міської державної адміністрації зможе зупиняти акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування міста Києва та районів у місті Києві з мотивів їх невідповідності Конституції та законам України з одночасним зверненням до суду з адміністративним позовом про визнання їх незаконними.

Проектом Закону пропонується одночасне існування двох посад: голови районної в місті Києві ради (стаття 14-2) та голови виконавчого комітету районної в місті Києві ради (стаття 14-3), які обираються відповідною радою на строк повноважень ради.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування