Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Газпром" стверджує, що не хоче карати "Нафтогаз"

Середа, 10 червня 2009, 17:18

Завдання арбітражного розгляду "Газпрому" і "Нафтогазу України" у Стокгольмі складається не в покаранні компанії, а в тому, щоб застрахувати себе від ризиків можливих російсько-українських газових криз.

Про це журналістам заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Процес йде ні так, ні сяк. Наше завдання, у першу чергу, полягає в тому, щоб себе убезпечити від майбутніх криз, піти від тих ризиків, що є на сьогодні. Завдання не в тому, щоб когось покарати", - сказав він.

У той же час Міллер нагадав, що прямі втрати "Газпрому" від січневої транзитної кризи склали більше 2 млрд. дол.

Як відомо, "Газпром" 16 січня, тобто до підписання 19 січня 2009 року газових угод з "Нафтогазом", звернувся з проханням про арбітраж в Арбітражний інститут Торговельної палати Стокгольма. Вид спору - транзит російського природного газу територією України.

У заявленій вимозі "Газпром" вказував на те, що між "Нафтогазом" і "Газпромом" існує довгостроковий контракт про обсяги й умови транзиту російського природного газу через територію України на період з 2003 по 2013 рік і відповідні доповнення до нього.

Згідно з цими документами, на думку "Газпрому", відповідач - "Нафтогаз України" - не тільки "не дотримувався юридичних зобов'язань по транзиту природного газу через територію України в Європу", але ще і відбирав транзитний газ.

У Стокгольмському арбітражі "Газпром" просив, зокрема, зобов'язати відповідача відновити і продовжувати виконання своїх зобов'язань з надання послуг транзиту позивачеві у відповідності з умовами довгострокового контракту.

Також "Газпром" просив визнати відбір газу таким порушенням довгострокового контракту, що продовжується, і зобов'язати відповідача повернути позивачеві відібраний газ (або його еквівалент) і стягнути завдані позивачу збитки.

Крім того, "Газпром" направив у Стокгольмський арбітраж додатковий лист з уточненням позовних вимог. Останній пункт у ньому виражається цифрою в 100 тис. євро.

У свою чергу, 6 березня "Нафтогаз" попросив суд відхилити прохання "Газпрому" у зв'язку з тим, що, відповідно до арбітражних застережень, на які посилається російська сторона, на досудове – мирове і взаємоприйняте – вирішення суперечки між "Нафтогазом" і "Газпромом" відведено 45 днів "з моменту виникнення суперечки", тільки після закінчення яких у випадку, якщо згода не досягнута, можливе звернення до арбітражу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування