Рада вирішила штрафувати за дачу хабара

Четвер, 11 червня 2009, 12:17

Верховна Рада ухвалила закон "Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень" .

Закон ухвалено відповідно до Конвенції Організації Об´єднаних Націй проти корупції та Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією.

Дія закону не поширюється на юридичних осіб публічного права, які повністю утримуються за рахунок державного чи місцевих бюджетів, а також на міжнародні організації.

Закон передбачає, ща на юридичних осіб судом можуть бути накладені такі види стягнень: штраф; заборона займатися певним видом діяльності; конфіскація майна; ліквідація юридичної особи.

Відповідно до закону пропонування хабара посадовій, службовій особі державного органу або органу місцевого самоврядування тягне за собою накладення штрафу на юридичну особу у розмірі від трьохсот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів громадян.

Давання хабара посадовій, службовій особі державного органу або органу місцевого самоврядування тягне за собою накладення штрафу на юридичну особу у розмірі від однієї тисячі до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів громадян.

Давання хабара повторно посадовцям державного органу тягне за собою накладення штрафу на юридичну особу у розмірі від п’яти тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів громадян із забороною на строк до одного року займатися певним видом діяльності, з провадженням якої було пов’язано давання хабара.

Давання хабара чи у великому розмірі, чи якщо це призвело до прийняття незаконного рішення, видання нормативно-правового акта тягне за собою накладення штрафу на юридичну особу у розмірі від семи тисяч до п’ятнадцяти тисяч неоподатковуваних мінімумів громадян із забороною на строк до трьох років займатися певним видом діяльності з провадженням якої, було пов’язано давання хабара або ліквідацію суб'єкта господарювання.

Незаконне надання благ особі, яка не є посадовою, службовою особою державного органу або органу місцевого самоврядування, але виконує надані законом публічні повноваження (аудитор, нотаріус, експерт, оцінювач, адвокат, арбітражний керуючий, незалежний посередник чи член трудового арбітражу при розгляді колективних трудових спорів) тягне за собою накладення штрафу на юридичну особу розмірі від трьох тисяч до семи тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Аналогічні дії, вчинені повторно або у великому розмірі, тягнуть за собою накладення штрафу на юридичну особу у розмірі від п’яти тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із забороною займатися певним видом діяльності, з провадженням якої було пов’язано незаконне надання благ на строк до одного року.

За результатами дослідження міжнародної організації Transparency International у 1997 – 2007 роках коефіцієнт сприйняття корупції в Україні залишається практично незмінним — у межах 2,1 – 2,8 бала. У 2007 році Україна посідала 118 місце (2,7 бала) з 179 досліджених держав


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування