Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Москва нізащо не віддасть "споконвічні японські території"

Четвер, 11 червня 2009, 20:21

Ні про яке "повернення" південних Курильських островів Японії мови не йшло, не йде і йти не може.

Відповідну заяву розповсюдив МЗС РФ.

"У Москві звернули увагу на прийняття 11 червня нижньою палатою парламенту Японії поправок до так званого закону про спеціальні заходи щодо сприяння вирішення "проблеми північних територій", - йдеться в заяві.

"Суть поправок - активізувати зусилля для, як стверджується, якнайшвидшого "повернення" Японії так званих "північних територій", під якими розуміються південні Курильські острови. При цьому ці острови оголошені в законі "споконвічними японськими територіями", - зазначає МЗС РФ.

Росія вважає, що "подібні дії японської сторони є недоречними і неприйнятними".

"Добре відомо, що південні Курильських островів перейшли до Радянського Союзу, а потім до Росії на законних підставах за підсумками Другої світової війни", - заявив МЗС РФ.

"Викликає подив та обставина, що в Токіо, схоже, вирішили в останній час зайнятися ескалацією незаконних територіальних вимог до Росії. Спочатку на найвищому урядовому рівні були зроблені помилкові заяви про "незаконну окупацію Росією південних Курил", а зараз установка на їх "повернення" нав'язливо озвучується парламентом", - йдеться в заяві.

"У Москві не пройшло непоміченим, що серед "методів" досягнення мети "якнайшвидшого повернення островів" названі подальший розвиток безвізових обмінів з росіянами, які проживають на островах, а також "омолодження" японських учасників так званого "руху за повернення північних територій", - зазначив МЗС Росії.

Москва вважає, що "нагнітання територіальних вимог до Росії, та ще й зі спробою прив'язати до цього безвізові обміни між Росією і Японією, не сприяє двосторонньому діалогу з питання укладення мирного договору і може ускладнити контакти в суміжних районах двох країн".

"Згадані кроки японської сторони суперечать задекларованим нею прагненням до взаємоприйнятного вирішення проблеми прикордонного розмежування з Росією через спокійний взаємоповажаючий діалог", - йдеться в заяві.

"Розраховуємо, що в Токіо ретельно проаналізують ситуацію, яка виникла останнім часом навколо цього діалогу в результаті заяв японської сторони, і зроблять правильні висновки", - заявило зовнішньополітичне відомство РФ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування