Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Європі хочуть, щоб українські депутати назвали своїх спонсорів

П'ятниця, 12 червня 2009, 16:35

Венеціанська Комісія надала в цілому позитивний висновок щодо проекту Закону № 3366 "Про вибори до Верховної Ради України", але пропонує його вдосконалити.

Про це повідомив міністр юстиції України Микола Оніщук, який представляє Україну на 79-му Пленарному засіданні Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська Комісія).

Міністр нагадав, що експертизу проекту Закону № 3366 "Про вибори до Верховної Ради України" Венеціанська Комісія здійснювала на прохання комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

У проекті висновку з цього питання відзначається, що законопроект передбачає детальне регулювання виборів до Верховної Ради України.

В проекті враховано низку рекомендацій ОБСЄ/БДІПЛ та Венеціанської комісії, що мають на меті підвищити прозорість, відповідальність та встановити порядок голосування, підрахунку голосів, а також зведення результатів виборів.

Разом з тим. на думку експертів Венеціанської комісії, в законопроекті залишаються фундаментальні аспекти, які потребують вирішення в його наступних редакціях. Ці аспекти включають, серед іншого, положення про представлення кандидатів не від політичних партій, наприклад від об’єднань виборців, - наголосив Оніщук.

Венеціанська Комісія зауважує, що проект закону може удосконалити врахування низки рекомендацій.

Так, текст проекту закону є доволі складним та може бути удосконалений шляхом нової редакції у більш зрозумілому змісті положень правового документу, з тим, щоб особи, які не є експертами з виборчого права, могли зрозуміти, яким чином проводяться вибори та яким чином їх представники обираються до парламенту;

Складність проекту закону, на думку Венеціанської комісії, наводить на потребу кодифікації усього виборчого законодавства України у єдиний зведений кодекс.

З тим, щоб забезпечити громадськості вчасний та належний доступ до інформації про фінансування передвиборчих кампаній, проект закону має передбачати як до, так і після виборів повне розкриття джерел та сум фінансових внесків до передвиборчих фондів, а також типи та суми видатків на кампанію.

Проект закону має також вимагати, щоб детальні результати виборів, включаючи результати дільничних виборчих комісій, оприлюднювались на веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Венеціанська комісія також зауважує, що використання спостерігачами від партій відео та фото камер може підірвати таємність голосування та створити атмосферу залякування, а отже це положення необхідно вилучити, зазначив міністр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування