Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Венеціанська комісія ввечері почитає Конституцію Ющенка

П'ятниця, 12 червня 2009, 16:57

12 червня, під час вечірньої частини 79-го Пленарного засідання Венеціанська Комісія обговорить проект президента України щодо змін до Конституції

Про це повідомив міністр юстиції Микола Оніщук, який представляє Україну на засіданні.

За словами Оніщука, Венеціанська комісія вітає той факт, що проект Закону був внесений президентом до Верховної Ради, що продемонструвало дотримання ним конституційної вимоги про те, що будь-яка нова редакція Конституції має ухвалюватися більшістю у дві третини голосів у Верховній Раді до її остаточного розгляду на референдумі.

Венеціанська комісія відзначає явні покращання, як порівняно з попередніми проектами, так і порівняно з чинною Конституцією, інформує прес-служба Мін'юсту.

Ці вдосконалення найбільш очевидні у Розділі про судоустрій, зокрема стосовно призначення суддів, складу Вищої ради юстиції та нових положень щодо прокуратури.

Проект відображає вже не радянську модель прокуратури, а модель прокуратури, яка відповідає європейським стандартам та зобов’язанням України перед Радою Європи.

"На думку експертів Венеціанської Комісії, проект також не містить низки сумнівних положень чинної Конституції, а саме щодо формалізованої коаліції більшості у Верховній Раді, щодо так званого імперативного мандату, подвійної відповідальності Кабінету Міністрів перед президентом та перед Верховною Радою та розмежування призначення міністрів на посади за пропозиціями президента та прем’єр-міністра. Це має зміцнити єдність Кабінету Міністрів", - зауважив Оніщук.

"Щодо однієї з головних новацій проекту – створення двопалатного парламенту, тот тут, на думку Венеціанської Комісії, можуть існувати різні думки. Переваги та недоліки такого рішення мають бути ретельно зважені", - додав він.

Крім того, експерти Комісії висловлюють думку, що збереження напівпрезидентської системи може залишити потенціальний конфлікт між президентом та Кабінетом Міністрів. Висловлюються також сумніви щодо доцільності ухвалення на референдумі всіх без винятку змін до Конституції, повідомив міністр.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
22:18
РФ випустила по Україні 50 балістичних ракет з КНДР, майже половина з них вибухнула в повітрі – Костін
22:13
велоспортЯрослав Попович про перемогу його команди на 4 етапі Джиро: Всі відпрацювали на 100 відсотків
21:54
Уряд змінив умови оренди держмайна на час воєнного стану: хто зможе не платити
21:44
фотоНа війні в Україні загинули ще двоє грузинських добровольців
21:27
фото"Схеми": Заступник генпрокурора живе у будинку, який куплений в 6 разів дешевше за ринкову ціну
21:09
фото7 людей постраждали від російських обстрілів на Дніпропетровщині, серед них 6-річна дитина
21:01
OpenAI запускає інструмент для виявлення діпфейків на тлі скандалів з впливом ШІ-контенту на вибори
20:38
Польща підняла в повітря винищувачі через російський літак над Балтійським морем 
20:30
відео, фотоАрмія РФ обстріляла житловий квартал Херсона, загорілись 4 будинки
20:29
Мінфін залучив понад 9 мільярдів від продажу облігацій, знизивши ставки
Усі новини...
Реклама: