У Європі зрозуміли, що в України "можуть бути проблеми" з газом

П'ятниця, 12 червня 2009, 18:38

З оплатою українською стороною за російський газ можуть бути проблеми, вважає єврокомісар з питань енергетики Андріс Пібалгс.

Про це він сказав у п'ятницю в Люксембурзі на прес-конференції, що відбулася по закінченні Ради ЄС з питань транспорту, комунікацій і енергетики.

За словами Пібалгса, більш детально ситуація буде обговорюватися на Раді ЄС, що пройде 18-19 червня в Брюсселі.

"Так, ми направили місію в Москву і Київ. Вони приїхали з оцінкою, що ситуація до деякої міри така, що можуть бути проблеми з оплатою. Ми обговорили це сьогодні на раді, Комісія буде продовжувати працювати над цим питанням, і в нас буде більше деталей для обговорення на Раді", - сказав він, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами єврокомісара, ЄС у цій ситуації " робить усе".

"Ми платимо за постачання газу, ми, дійсно, дуже гарний партнер для обох країн. І якщо ми будемо вимушені зробити деякі кроки, то тільки для того, щоб уникнути припинення постачань", - сказав він.

"Але це - обов'язок країни-виробника і країни-постачальника доставити газ споживачам. Я не виключаю будь-яких заходів, які ми можемо вжити, але я вірю, що залучення виробника і транзитера життєво важливе, щоб гарантувати безпеку постачань газу", - додав Пібалгс.

Пібалгс також згадав про лист прем'єр-міністра Росії щодо того, що ЄС "має позичити 5 млрд. євро, 4,2 млрд.,якщо бути більш точним, Україні для закупівлі газу в газові сховища".

Разом з тим, він не став вдаватися в деталі можливого рішення ЄС щодо даного питання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування