Росія намагається поставити білорусів на коліна – адміністрація Лукашенка

Неділя, 14 червня 2009, 10:38

Делегація Білорусі на чолі з президентом Олександром Лукашенком скасувала свою участь в сесії Ради колективної безпеки ОДКБ у Москві.

"Аксіомою є теза про те, що економіка служить фундаментом нашої спільної безпеки", - зазначили в адміністрації президента Білорусії, повідомляє прес-служба відомства.

"Однак якщо найближчий союзник Білорусі по ОДКБ намагається, цілком усвідомлюючи те, що відбувається, знищити цю основу, фактично поставити білорусів на коліна - як в такій ситуації можна говорити про зміцнення колективної безпеки на спільному просторі організації?", - йдеться в заяві.

"Очевидний висновок: без подолання нездорових тенденцій в економічній сфері рухатися далі по шляху зміцнення колективної безпеки неможливо", - зазначили в адміністрації Лукашенко.

Прес-секретар МЗС Білорусі Андрій Попов у своєму коментарі заявив: "У даний час ми є свідками відкритої економічної дискримінації з боку однієї з держав - членів ОДКБ проти Республіки Білорусь з важливої товарної групи".

"Подібні дії об'єктивно підривають економічну безпеку держави - члена організації - тобто основу основ стабільності і, відповідно, комплексної, всеосяжної безпеки", - сказав він, повідомляє прес-служба МЗС Білорусі.

Відомство нагадало, що російська сторона 6 червня 2009 року заборонила ввезення білоруського молока та молочної продукції. У Мінську наголосили, що така заборона суперечить міжурядовим угодам Білорусії і Росії.

"У ситуації, яка склалася, Білорусь...була змушена прийняти рішення про скасування своєї участі в сесії Ради колективної безпеки ОДКБ 14 червня 2009 року в Москві", - зазначив прес-секретар.

У Мінську підкреслили, що Білорусь - серйозний прихильник "створення власних сил Організації - колективних сил оперативного реагування ОДКБ (КСОР)".

У той же час, "без припинення дій, які підривають основи економічної безпеки партнерів, прийняття рішень по іншим аспектам безпеки не видається можливим", заявили в МЗС Білорусі.

"Вважаємо, що це стало б насмішкою над здоровим глуздом на тлі ведення "торгових війн" одними членами ОДКБ проти інших. Підписання нашою країною пакета документів з КСОР відбудеться тоді, коли комплексність безпеки на теренах ОДКБ буде відновлена", - йдеться в заяві.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування