У Москві все вирішили без Лукашенка. Мінськ протестує

Неділя, 14 червня 2009, 17:07

Президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що на нараді, яка відбулася в неділю на саміті ОДКБ прийняті важливі рішення, спрямовані на розвиток механізмів забезпечення колективної безпеки.

"Хотів би сказати, що прийняті дуже серйозні рішення, спрямовані на вдосконалення механізмів колективної безпеки та істотне зміцнення потенціалу організації", - сказав він на прес-конференції за підсумками саміту, повідомляє Інтерфакс.

"Головна подія саміту - це підписання угоди про Колективні сили оперативного реагування ОДКБ", - зазначив президент РФ.

За словами Медведєва, ця угода регламентує "істотні моменти роботи відповідних сил, а саме питання призначення, складу, застосування", - сказав Медведєв.

Він заявив, що даний документ підписали всі країни організації, крім Білорусії та Узбекистану.

"Ми готові до того, що наші партнери, які поки що цей документ не підписали, в кінці кінців подумають і, оцінивши цю ситуацію, вийдуть на підписання цих документів", - сказав він.

Крім того, президент заявив, що влада Білорусії повинні вирішувати економічні питання з Росією шляхом двосторонніх контактів, а не політизувати проблеми і не роздмухувати "істерику".

"Це було б технічне питання, яке можна було б вирішити досить швидко, якщо б не його надмірна політизація, а тим більше бажання вплинути на рішення ОДКБ двостороннім питанням", - заявив Медведєв, повідомляє Эхо Москвы.

У такій ситуації, сказав Медведєв, "зазвичай прийнято робити по-партнерські".

"Що це означає: трубку телефонну зняти і зателефонувати. Так не було цього зроблено. Олександр Григорович Лукашенко не телефонував мені і не говорив про те, що він має намір прийняти рішення про те, щоб не приїжджати (на саміт ОДКБ у Москву), хоча співробітники його адміністрації дзвонили нам", - зазначив президент РФ.

У той же час МЗС Білорусі заявив, що неучасть держави в засіданнях Ради колективної безпеки ОДКБ означає відсутність згоди на прийняття рішень, які розглядаються, відповідно, відсутність консенсусу для прийняття рішень.

Про це йдеться в офіційній ноті МЗС Білорусі, яка була передана в секретаріат ОДКБ, повідомляє прес-служба відомства.

При цьому МЗС посилається на норми правил процедури органів ОДКБ, затверджені рішенням Ради колективної безпеки ОДКБ.

"Направленням відповідної ноти у секретаріат ОДКБ про відсутність консенсусу по документам московської сесії ми ще раз ясно показуємо, що ігнорувати позицію держави-члена організації не можна, а рішення всупереч думці будь-якої держави організації - нелегітимне", - заявив прес-секретар МЗС Білорусі Андрій Попов.

Як відомо, раніше делегація Білорусі на чолі з президентом Олександром Лукашенком скасувала свою участь в сесії Ради колективної безпеки ОДКБ через заборону російської сторони на ввезення молока та молочної продукції з Білорусі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News