Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Естонія засудила депортації, голодомор і холокост

Неділя, 14 червня 2009, 17:50

Президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес, спікер парламенту Ене Ергма і прем'єр-міністр Андрус Ансіп виступили в неділю з спільною заявою, яка засуджує "злочини комунізму".

"68 років тому - в ніч на 14 червня 1941 року - зі своїх домівок в Естонії були депортовані до Сибіру тисячі людей", - йдеться в заяві.

У ньому зазначається: "Ця трагедія десятків тисяч людей була також трагедією Естонії, Латвії, Литви, Польщі та ще багатьох східно-європейських держав і їхніх громадян. Це була трагедія, яка охопила у 20-му сторіччі держави Європи, коли у народів були відібрані незалежність або їх держави стали жертвами чужих диктатур".

"Поминаючи і уболіваючи сьогодні за своїми депортованими співвітчизниками, ми пам'ятаємо і уболіваємо по всім жертвам комунізму та нацизму, якими б не були їх національність, віросповідання або родина. Депортації, холокост і голодомор є злочинами проти людяності", - йдеться в документі.

В Естонії в неділю відзначається річниця сталінської депортації 1941 року, коли до Сибіру було вислано декілька тисяч з понад 1,1 млн. жителів країни.

У республіці вивішені траурні прапори, проходять пам'ятні мітинги за участю державних діячів.

Центром траурних заходів став пам'ятник героїні естонського епосу Лінді у Талліні, де відбувся мітинг за участю спікера парламенту та прем'єр-міністра.

Інтерфакс

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування