Конституція Ющенка може не пройти "цензуру" Ради, передбачає Оніщук

Понеділок, 15 червня 2009, 14:27

Президентський проект зміни Конституції України може не пройти "цензуру" Верховної Ради і не потрапити до Конституційного Суду, вважає міністр юстиції Микола Оніщук.

Про це він заявив на брифінгу в понеділок, відповідаючи на запитання журналістів, повідомляє Ліга.net.

Оніщук вважає, що направити проект змін, який надійшов до парламенту, в Конституцію на розгляд КСУ – не право, а обов'язок Верховної Ради.

"Оскільки конституційна ініціатива, як і всяка законодавча ініціатива, має бути реалізована, парламент може відхилити цю конституційну ініціативу, але таке право виникне на етапі попереднього схвалення", - сказав міністр.

"Що стосується висновків (Конституційного Суду), то будь-який проект Конституції, що вноситься або народними депутатами – не менше 150, або президентом... Усі суб'єкти мають право на конституційно-правову ініціативу... Має бути спрямований до Конституційного Суду для надання висновків", - підкреслив він.

У той же час, за словами Оніщука, чинна сьогодні регламентна процедура передбачає, що рішення направити проект до КС має бути ухвалене 226 голосами народних депутатів.

"Тобто, по суті, вводиться додаткова перешкода, ценз, залежно від позицій парламенту такий законопроект може й не потрапити до Конституційного Суду, що, з моєї персональної точки зору, може розглядатися як порушення права суб'єкта конституційної ініціативи", - сказав міністр.

Оніщук вважає, що логічніше було б, якби проект змін до Конституції, що надійшов до парламенту, автоматично направлявся головою Верховної Ради до Конституційного Суду для надання висновку.

"Оскільки висновок Конституційного Суду є попередньою умовою для початку розгляду такого проекту у Верховній Раді України", - додав він.

Як відомо, на початку червня спікер Володимир Литвин заявив, що парламент повинен направити до Конституційного Суду проект змін до Конституції України, який передбачає вибори президента в парламенті, а вже після висновку КС провести обговорення у Верховній Раді.

"На моє глибоке переконання, це обов'язок Верховної Ради, а КСУ має перевірити на відповідність Конституції (усі проекти), а в процесі голосування... депутати повинні визначитися, якому документу вони віддають перевагу", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:29
На протестах у Тбілісі проти закону про "іноагентів" затримали більше десятка осіб
09:20
"Нафтогаз" у першому кварталі сплатив податків на понад 18 мільярдів
09:15
Туск і прем'єрка Данії поговорили про створення "залізного купола" для Європи
09:12
"Що скажуть люди" і "треба бути як усі": 6 поширених установок родом з СРСР
09:02
Терор повинен програти скрізь: захист Штатами неба Ізраїлю викликає заздрість та іронію в Україні − WSJ
08:49
ЗМІ: Канцлери Німеччини та Австрії вступили у суперечку з Боррелем на останньому саміті ЄС
08:26
Новий представник фон дер Ляєн відмовився від посади після критики у фаворитизмі
08:25
"З винятковим цинізмом". Як після загибелі кіборга Барса суд визнав його винним у хуліганстві
07:50
Сили оборони знешкодили 920 окупантів і знищили 9 танків за добу
07:33
Окупанти посилили атаки на Бахмутському напрямку: за добу їх було 33 − Генштаб
Усі новини...