Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко вимагає від міністрів "НУ-НСу" принциповості й пояснень

Понеділок, 15 червня 2009, 14:53

Президент Віктор Ющенко очікує від міністрів, призначених за квотою "НУ-НС", консолідованої позиції щодо рішень Кабінету міністрів та відстоювання відповідності цих рішень державним інтересам і нормам чинного законодавства.

Про це він заявив у понеділок під час зустрічі з урядовцями-представниками блоку "Наша Україна – Народна Самооборона" щодо оцінки їхньої роботи в уряді та деяких аспектів діяльності Кабміну, повідомляє прес-служба президента.

Ющенко наголосив, що Кабінет міністрів цього року припустився безпрецедентного рівня невиконання державних програм, передбачених у бюджеті-2009.

Посилаючись на звіт Рахункової палати України, отриманий минулого тижня, президент вказав фактичну відсутність бюджетного фінансування важливих програм соціально-економічного та культурного розвитку.

"Це безпрецедентний випадок, коли Кабінет міністрів демонструє таке ігнорування закону про бюджет", - зазначив президент.

Він закликав міністрів зайняти чітку позицію у цій ситуації і, якщо уряд проводить таку політику, публічно пояснити причини таких дій.

Говорячи про процедури прийняття урядових рішень, Ющенко наголосив, що цього року 215 постанов Кабінету міністрів (або кожна четверта) приймаються за наявності зауважень Міністерства юстиції.

Це означає, що такі акти не відповідають Конституції або законам України, указам президента і постановам Верховної Ради. Відповідно до Регламенту Кабінету міністрів внесення таких проектів актів уряду на розгляд взагалі не допускається.

Президент також критично оцінив практику, коли проголосовані на засіданнях Кабміну рішення не оприлюднюються за підписом прем'єр-міністра у передбачений законодавством (зокрема, Регламентом Кабміну) строк і часто не набувають чинності.

Окремо Ющенко звернув увагу на зміст деяких рішень Кабінету міністрів, які "очевидно не відповідають національним пріоритетам".

Як найбільш яскравий приклад президент навів рішення про розрахунок за поставлений російський газ авансовим платежем за послуги транзиту. Він застеріг, що реалізація цього рішення могла призвести до втрати державного контролю над НАК "Нафтогаз України".

Ющенко наголосив, що очікує від міністрів-представників "НУ-НС" більш активних і узгоджених дій щодо таких рішень Кабміну.

Він висловив тверде переконання, що міністри, призначені за квотою "НУ-НС", повинні у цьому питанні стати консолідованими і принципово відстоювати відповідність рішень Кабінету міністрів держінтересам і нормам чинного законодавства.

У зустрічі взяли участь віце-прем'єр-міністр Іван Васюник, міністр освіти і науки Іван Вакарчук, міністр культури і туризму Василь Вовкун, міністр охорони здоров'я Василь Князевич, міністр регіонального розвитку і будівництва Василь Куйбіда, міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, міністр юстиції Микола Оніщук, міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко, міністр з питань надзвичайних ситуацій Володимир Шандра.

З боку секретаріату президента у ній взяли участь глава СП Віра Ульянченко та її перший заступник – представник президента у Кабміні Олександр Шлапак.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування