УНП хоче знати, як Рада розжилася на пиві

Понеділок, 15 червня 2009, 16:34

Українська народна партія вимагає оприлюднити кошторис Верховної Ради України за 2008-2009 рр.

Про це заявив народний депутат, заступник голови УНП Ярослав Джоджик, коментуючи поправки до держбюджету на 2009 рік, згідно з якими, за пропозицією депутата від БЮТ Олега Ляшка, у 2009 році на 97 млн. грн. збільшено фінансування ВР за рахунок підвищення акцизного збору на пиво.

"УНП готує звернення до голови Регламентного комітету з вимогою оприлюднити кошторис Верховної Ради за 2008-2009 рр. для інформування громадськості", - цитує Джоджика УНІАН.

Він знову наголосив, що "народні депутати України збільшили свої статки за рахунок банкрутства пивоварної галузі", і цікавиться: "Чому нинішнє збільшення фінансування парламенту відбулося у "таємному режимі", тоді як січневе скорочення витрат на 118 млн. грн. пройшло з великою помпою?".

На його переконання, "депутати намагаються таким чином приховати від українців непопулярні кроки". При цьому, "депутати ділять шкіру невбитого ведмедя", оскільки бюджет ВРУ навряд чи вдасться поповнити "пивними" акцизами", вважає заступник голови УНП.

На переконання Джоджика, "додаткове фіскальне навантаження призведе до погіршення ситуації в пивній галузі, закриття невеликих заводів, а також до банкрутства фермерських підприємств, що обслуговували пивоварні".

Депутат нагадав, що "вже закрилося близько 10 заводів". "Побічним ефектом цих процесів стане остаточне падіння авторитету Верховної Ради, - вважає Джоджик. - Тисячі українців, які втратять роботу через закриття "пивних" підприємств, прийдуть пікетувати парламент".

"Замість запланованого зростання надходжень на 300 млн. грн., дії уряду можуть призвести до зростання видаткової частини бюджету на 120 млн. грн. задля забезпечення виплат по безробіттю", - підкреслив Джоджик.

3 червня ц.р. Верховна Рада України прийняла Закон "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2009 рік" та деякі інші закони України", що передбачає підвищення акцизу на пиво на 93,5% – з поточного рівня 0,31 грн. за літр до 0,6 грн. за літр.

Доходи бюджету за рахунок надходжень від акцизного збору в проекті закону планувалося направити на додаткові витрати, пов`язані із збільшенням кількості хворих на цукровий діабет і впливом цінового чинника на вартість лікування цього року.

Крім того, ці кошти планувалося направити на реалізацію заходів з цілодобового водозабезпечення Львова – 105 млн. грн.; завершення ремонтно-реставраційних робіт і створення музейної експозиції Шевченківського національного заповідника в Каневі "Будинок-музей Т.Г.Шевченка" – 22,5 млн. грн.

Але після того, як закон був поданий на підпис президенту, стало відомо, що додаткові засоби від підвищення акцизу на пиво Верховна Рада має намір направити не тільки на закупівлю інсуліну, а й на утримання свого Апарату.

Як відомо, счленом УНП є президент компанії "Оболонь" Олександр Слободян.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...