ТИМОШЕНКО НАРАХУВАЛИ ПОРУШЕНЬ НА 1,6 МІЛЬЯРДА

Понеділок, 15 червня 2009, 18:31

Кабінет міністрів своїми рішеннями з порушенням вимог чинного законодавства виділив з резервного фонду держбюджету 1 мільярд 662 мільйони гривень.

Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати, колегія якої під головуванням Валентина Симоненка розглянула результати аудиту ефективності використання коштів резервного фонду держбюджету у 2008 році.

Аудит засвідчив тенденцію до погіршення стану управління цими коштами та відсутність внутрішнього контролю головних розпорядників бюджетних коштів за станом їх використання.

"Встановлено, що Кабінет Міністрів, який визначає порядок використання коштів з резервного фонду бюджету, не забезпечив дотримання вимог чинного законодавства при формуванні та розподілі вказаних бюджетних коштів", - наголосили в рахунковій палаті.

"При прийнятті рішень уряд постійно ігнорує зауваження та заперечення Мінекономіки, Мінфіну та Мінюсту щодо неправомірності виділення коштів з резервного фонду, а секретаріат Кабміну не здійснює відповідного контролю за дотриманням органами виконавчої влади вимог регламенту Кабміну в частині підготовки та оформлення документів, які подаються ними на розгляд уряду", - йдеться у повідомленні.

"Протягом 2008 року, із 67 рішень про виділення коштів з резервного фонду на загальну суму 1 мільярд 871 мільйон гривень, уряд прийняв з порушенням вимог чинного законодавства 46 рішень на загальну суму понад 1 мільярд 662 мільйони гривень", - повідомила Рахункова палата.

"З них майже 352,6 мільйона гривень використано як джерело додаткового фінансування окремих органів державної влади, підприємств та установ", - наголосили у відомстві.

У повідомленні йдеться, що "маючи в своєму управлінні невикористані або використані не за призначенням кошти резервного фонду держбюджету в сумі понад 720 мільйонів гривень, уряд не виділив в необхідних обсягах кошти для забезпечення фінансування робіт на об'єктах, які постраждали в результаті паводку, що стався влітку 2008 року".

"Це призвело до негативних соціальних, економічних та екологічних наслідків", - підкреслила Рахункова палата.

"Крім того, відсутність контролю з боку Мінфіну, Мінекономіки та головних розпорядників бюджетних коштів призвела до використання з порушенням вимог чинного законодавства та неефективного управління коштами резервного фонду державного бюджету на загальну суму майже 89 мільйонів гривень", - зазначається у повідомленні.

Аудитом також встановлено, що "Мінекономіки не забезпечує роботу з повернення до держбюджету коштів резервного фонду, виділених у попередні роки на умовах повернення".

"Станом на 1 січня 2008 року ця заборгованість становила майже 231,6 мільйона гривень. Протягом 2008 року було погашено менш ніж 2,2 мільйона гривень або 0,9 відсотка загальної суми заборгованості", - заявила Рахункова палата.

У відомстві нагадали, що резервний фонд держбюджету формується "для здійснення видатків, що не мають постійного характеру і не могли бути передбачені при складанні проекту державного бюджету".

"Його кошти використовуються на ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій, які щорічно виникають в Україні. Лише минулого року збитки від надзвичайних ситуацій природного характеру перевищили 4 мільярди гривень і були найбільшими за останні 10 років, що зумовлено катастрофічним паводком, який стався 23-27 липня 2008 року в західних областях України", - йдеться у повідомленні.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування