Кум Ющенка збирається "рулити" ще 4 роки

Понеділок, 15 червня 2009, 20:19

Президент Грузії Михаїл Саакашвілі не збирається йти у відставку, як того вимагає опозиція.

"Вибори президента Грузії відбудуться у 2013 році, як це передбачено законом, парламентські вибори - у 2012 році", - заявив Саакашвілі у понеділок на зустрічі з парламентською більшістю.

За його словами, за цей час влада повинна забезпечити розвиток демократії. Як сказав президент, "народ чекає на нові закони і перехід нашої країни на новий етап, який передбачає нову хвилю реформ".

"Вона припускає інтеграцію з Європою, реформування системи освіти, вдосконалення конституції, в результаті чого ми отримаємо більш ефективний парламент при сильному президенті, судову реформу і вільні ЗМІ", - заявив Саакашвілі.

Як сказав глава держави, "у Грузії вже є демократія". "Те, що робить у нас опозиція, не терпіли б ні в Німеччині, ні в США, але ми терпіли, щоб все стало ясно".

Він звинуватив опозиційні ЗМІ в тому, що вони підмінили поняття "свобода слова" і насаджують ненависть в країні. "Поняття "свобода слова" перетворилося на свободу ненависті, і наша преса насаджує цю ненависть", - сказав президент.

Торкаючись заяви одного з лідерів опозиції Саломе Зурабішвілі про те, що вона згодна обійняти посаду заступника міністра внутрішніх справ, Саакашвілі сказав: "Якщо це заяву Зурабішвілі зробила серйозно, то ми її розглянемо".

"Ми пропонуємо опозиціонерам місця не для того, щоб вони задивлялися на кабінети, а для того, щоб робити справу і переконатися в тому, що в поліції працюють нормальні люди, і ніхто не збирається порушувати права затриманих", - сказав президент Грузії.

У понеділок Зурабішвілі повідомила, що готова прийняти пропозицію президента і обійняти посаду заступника міністра внутрішніх справ. Це рішення вона пояснила бажанням захистити інтереси затриманих опозиціонерів.

Раніше поліцейські затримали 39 учасників акції протесту, яку проводила грузинська опозиція в понеділок у будівлі головного управління МВС в Тбілісі.

Про це повідомила на брифінгу заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе.

За її словами, поліція не припускала проведення силової акції проти ста мітингуючих опозиціонерів, однак серед них були упізнані кілька людей, причетних до нападу на депутатів біля будинку парламенту 12 червня.

Коли поліцейські хотіли затримати цих осіб, їм було надано фізичний опір, заявила Згуладзе.

За інформацією заступника міністра, у ці хвилини проходить судовий процес у відношенні затриманих.

"Ми вимагаємо лише винесення стосовно затриманих адміністративних штрафів. Але в кількох випадках - затримання в рамках адміністративних правил", - сказала Згуладзе.

Заступник глави МВС також принесла вибачення журналістам, яким у понеділок не дозволили освітити події, що відбулися в ході акції протесту.

"Це наша помилка, що журналісти не змогли здійснити свою професійну діяльність", - сказала заступник міністра, додавши, що журналістам повернули відібрані та пошкоджені в результаті падіння камери.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування