ЄС не в захваті від союзу України з Росією і Казахстаном

Вівторок, 16 червня 2009, 08:39

Участь України в зерновому союзі з Росією та Казахстаном може завадити переговорам з Євросоюзом зі створення зони вільної торгівлі.

Про це повідомила комісар ЄС з питань сільського господарства Маріанн Фішер-Боель, передає Німецька хвиля.

Вона нагадала, що Україна є членом Світової організації торгівлі, а Росія та Казахстан не входять до СОТ.

"Я би не хотіла, аби ці переговори зі створення зернового союзу створювали проблеми для мого хорошого друга, українського міністра АПК Юрія Мельника на переговорах з ЄС", - наголосила єврокомісар.

Водночас єврокомісар зізналася, що не до кінця розуміє суть зернового союзу, який Росія пропонує створити колишнім країнам СРСР. Тому на двосторонніх переговорах у Києві Фішер-Боель просила українську сторону пояснити роль України у запропонованому "зерновому пулі".

"Нам не зрозуміло, чи це буде якась віртуальна структура, чи це буде організація, яка впливатиме на ціноутворення у сфері торгівлі зерном, чи це якась картель", - заявила Фішер-Боель.

Сьогодні Маріанн Фішер-Боель відвідає українські сільгосппідприємства, зокрема птахофабрики. Нині на шести птахівнях проводять інспекцію європейські експерти.

Вони перевіряють, чи відповідає виробництво українського м’яса європейським стандартам і чи може воно продаватися в ЄС. Попередні результати експертизи будуть наприкінці тижня.

Перелік українських птахофабрик, які отримають дозвіл на експорт курятини в ЄС, європейські експерти оголосять на початку липня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News