Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Раді в Конституції Ющенка шансів немає - Міщенко

Вівторок, 16 червня 2009, 15:12

Президентський законопроект про внесення змін до Конституції України не має шансів на проходження у Верховній Раді, вважає голова профільного комітету ВР з питань правової політики, член фракції БЮТ Сергій Міщенко.

"За його (президента) законопроект ніхто не проголосує. Він набере не більше двох десятків голосів", - сказав Міщенко в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

Депутат назвав "фантазією" заяву заступника глави секретаріату президента Марини Ставнійчук про можливість ухвалення парламентом президентського законопроекту.

При цьому Міщенко нагадав, що комітет з питань правової політики більшістю голосів прийняв рішення відправити на доопрацювання президентський варіант внесення змін в Основний закон. За словами депутата, аналогічне рішення прийняв регламентний комітет.

Депутат наголосив, що форма подачі президентського законопроекту "не відповідає закону". Зокрема, він зазначив, що документ необхідно було оформити в два законопроекти, оскільки деякі його розділи вимагають всенародного референдуму.

Міщенко вважає, що процес конституційної реформи має двох "ключових гравців - БЮТ і Партію регіонів". Він пояснив, що без цих політичних сил не буде 300 голосів у парламенті для прийняття законопроекту.

"Я думаю, нічого не буде страшного в тому, якщо дві основні політичні сили внесуть свої зміни в Конституцію", - зазначив Міщенко.

"Там, де будуть точки дотику, наприклад, з питань судоустрою, за формою державного правління, з місцевого самоврядування - ми просто порівняємо їх. А якщо є розходження - буде дискусія", - додав депутат.

На думку Міщенка, тільки за таким сценарієм парламент може рухатися далі в процесі внесення змін у Конституцію.

При цьому він відзначив, що доцільно розглянути на засіданні парламенту законопроект про внесення змін у Конституцію до президентських виборів. "Треба хоча б задекларувати перший крок. Проголосувати законопроект і подати його на розгляд у Конституційний Суд", - наголосив Міщенко.

Депутат пояснив, що це необхідно для того, щоб розуміти правила гри на період після президентських виборів.

Міщенко спростував твердження про те, що БЮТ наполягає на введенні парламентської форми державного правління. "Це дуже велика помилка тих, хто каже, що ми наполягаємо на парламентській формі. Ми наполягаємо або на парламентській формі правління, або на президентській", - сказав він.

"Головне - щоб виконавча влада була зосереджена в одних руках і одна гілка влади взяла на себе відповідальність за те, що відбувається в країні. Ми йдемо на президентські вибори тільки для одного - щоб на користь якоїсь однієї форми правління відмовитися від повноважень", - резюмував Міщенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування