"Нафтогаз" і НКРЕ домовились підвищити ціни на газ

Вівторок, 16 червня 2009, 16:34

"Нафтогаз України" пропонує підвищити ціни на газ для населення з 1 січня 2010 року, встановивши їх на економічно обґрунтованому рівні.

Про це сказано в листі голови Національної комісії регулювання електроенергетики Валерія Кальченка на ім`я міністра палива й енергетики Юрія Продана, повідомляє УНІАН.

Згідно з документом, НКРЕ згодна з даною пропозицією НАК і пропонує почати процес розрахунку нових цін і підготовку проекту відповідного нормативного акту з липня цього року.

Водночас НКРЕ нагадала, що після останнього підвищення ціни на газ для населення на 35% в грудні 2008 року за встановленої середньозваженої ціни газу для цієї категорії споживачів у 622,46 грн. за тис. кубометрів нерозподілена тарифна виручка "Нафтогазу" становила 129,28 грн. на тис. кубометрів.

"Таким чином, встановлення НКРЕ з 1 грудня 2008 року нових рівнів роздрібних цін на природний газ для потреб населення вже створило додаткове джерело для компенсації "Нафтогазом України" недоотриманих грошових коштів, а також повернення кредитів іноземних банків, що створило умови для фінансової стабільності компанії за рахунок збільшення її доходів", – зазначив у листі Кальченко.

Крім того, зважаючи на погіршення фінансового становища газовидобувних компаній і згортання ними геологорозвідувальних і бурильних робіт НКРЕ вважає за доцільне при підвищенні цін на газ для населення одночасно підвищити ціни на газ власного видобутку.

НКРЕ також вважає недоцільним запропоноване "Нафтогазом" затвердження на рівні Кабміну єдиної концепції поступового переходу до економічно обґрунтованого рівня цін на газ для всіх категорій споживачів, оскільки в даний час для всіх категорій споживачів, за винятком теплокомуненерго, встановлено економічно обґрунтовані ціни на цей енергоносій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування