"Нафтогаз" просить увійти в положення

Середа, 17 червня 2009, 10:11

Українська сторона наполягає на зниженні споживання російського природного газу і його обсязі в 33 млрд. куб. м. в цьому й наступному роках, а "Газпром" - на 41 млрд. куб. м.

Про це йшлося на переговорах між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом" у вівторок у Москві, в яких брав участь перший заступник голови правління "Нафтогазу" Ігор Діденко, пише "Комерсант-Україна".

Джерело газети в "Нафтогазі" пояснило, що Діденко має затвердити зниження споживання газу в цьому році до 33 млрд куб. м, а також внести корективи в газову угоду й домогтися можливості споживання аналогічного обсягу в наступному році.

"Ми впевнені, що сплеску споживання газу в наступному році не відбудеться, і нам не треба буде більше 33 млрд куб. м. імпортного газу. Відповідно, завдання максимум – внести в договір правку, в результаті якої обсяг споживання газу в наступному році залишиться на рівні цього року, і буде застосовано 20-відсоткове скорочення ", - сказав співрозмовник видання.

Як відомо, угоди між "Нафтогазом" і "Газпромом" від 19 січня цього року передбачають споживання в цьому році 41,6 млрд. куб. м. газу, а з 2010 по 2019 роки - по 52 млрд. куб. м. При цьому Україна може скоротити споживання газу на 20%, але має попередити про це "Газпром" як мінімум за півроку. За невибірку газу передбачені штрафні санкції.

У середу високопоставлене джерело в "Газпромі" повідомило, що компанія готова піти на 20%-ве скорочення споживання газу в 2010 році від рівня, "закладеного в контракті". Тобто Україна має купити не менше 41,6 млрд куб. м.

Бажання скоротити споживання на 20% за підсумками цього року в "Газпромі" назвали "дивним", пославшись на те, що монополію ніхто за півроку не повідомляє.

Утім, зменшення споживання газу за фактом вже сталося. Так, за даними Мінпаливенерго, з початку року його імпорт склав усього 4,8 млрд. куб. м. А з початку червня, за словами заступника голови правління "Газпрому" Олександра Ананенкова, "Нафтогаз" скоротив імпорт в 7 разів у порівнянні з травнем.

Заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев вважає, що "Газпром" буде змушений погодитися з вимогами "Нафтогазу".

А член комітету ВР з ПЕК Сергій Тулуб зазначає, що "компанія перебуває в дуже важкому фінансовому становищі, вона несе збитки через занижені тарифи на газ для ТКЕ й населення, а також накопичує борги споживачів". Він вважає, що "в " Газпромі" це повинні зрозуміти й радіти вже тому, що з ними вчасно розраховуються".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...